Според последните данни продажбите на нови жилища в САЩ са спаднали до най-ниските си нива от 13 години насам, съобщава Bloomberg.

Затегнатите условия за получаване на заеми от страна на баките, както и изгледите за продължаващо спадане в цените, допринасят още повече за намаляването на продажбите.

Те са отчели спад с 1.8% за изминалия месец февруари, като са отговорили на очакванията на анализаторите за продажба на 590. хил. жилища на годишна база.

Спадането в продажбите на нови жилища за изминалия месец е с 30% повече, в сравнение със същия период на предходната 2007 г.

Намаляването на продажбите на жилища в най-голямата икономика в света за трета поредна година принуждава редица компании в бранша да ориентират дейността си в други сфери. Според управата на някои от тези компании това е единственият им шанс, за да не фалират.

Икономистите предвиждат продажбата на нови жилища в САЩ да спадне до нива от 578 хил. жилища на годишна база. Най-сериозен спад в продажбите за настоящата година се очаква в североизточните щати на страната.

Разрешителните за строеж през февруари също са спаднали до най-ниските си нива от 16 години насам, става ясно още от изнесените данни.