В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило уведомление за намерението на Лукойл България ЕООД - София да закупи недвижим имот, представляващ Петролна база Илиянци, което би попаднало в обхвата на определението за „концентрация на стопанска дейност”.

В единадесетте регистрирани резервоара в петролна база "Илиянци", собственост на Петрол АД (

) към момента, могат да се съхраняват 50 000 куб. м дизелови горива и 30 000 куб. м бензини.

Купувачът по сделката принадлежи към групата на „ОАО Лукойл”, Руска Федерация. Очаква се сделката да засегне пазарите на продажба на едро на светли и тъмни горива, съхранението на такива горива и продажбата на масла. Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение.

В тази връзка всяко заинтересувано лице може да изрази своето писмено становище относно планираната сделка и въздействието, което нотифицираната пред КЗК концентрация ще окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар на територията на България.

Становището следва да бъде заведено в деловодството на КЗК в срок от седем дни от датата на публикуване на настоящото съобщение (26 март 2008 г. ), като бъде подкрепено със съответни доказателства.