Няма да приемем да бъдат преместени акцентите, както сме ги задали за България и не можем непрекъснато да повтаряме, че трябва още да се направи. Това заяви председателят на ЕК Жозе Барозу на съвместната си пресконференция с премиера Сергей Станишев, предаде БГНЕС.

Барозу отбеляза, че България е постигнала известен напредък по отношение на реформите в съдебната власт, но подчерта, че Комисията очаква по-големи и конкретни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Въпросът е не в това, че Брюксел изисква повече, а в това, че конкретните резултати са в интерес на българските граждани, каза Барозу. Въпросът е тези, които нарушават закона, да не се поставят над закона.

Някои български граждани подкопават процеса на реформи и това би могло да засегне доверието към политическите сили, допълни той. Председателят на ЕК изтъкна, че Комисията ще продължи обективните си доклади за България, но не пожела да прогнозира какъв ще е официалният доклад на Комисията през юли.

Той изтъкна, че ЕС не е спрял фондовете за България и определи проверките по усвояване на предприсъединителните програми като “прозвъняване на алармен часовник”. Необходима е по-голяма ефективност при усвояване на еврофондовете и това обсъдихме с премиера Сергей Станишев, каза Барозу. Ако сега ме попитат дали България трябва да стане член на ЕС, аз бих казал: “Да”.

Ние знаехме проблемите и затова създадохме механизъм за наблюдение.Работим с българското правотелство за идентифициране на проблемите, но не можем да кажем какви конкретни мерки трябва да се приложат, защото ЕК не е съдия, заяви Барозу.

Българският премиер от своя страна съобщи, че е информирал председателя на ЕК за усилията на правителството в борбата с организираната престъпност и корупцията и за мерките за прозрачно усвояване на еврофондовете. Подчертах пред Барозу, че ако има някакви нередности в усвояването на парите от ЕС, сега е моментът те да бъдат отстранени, посочи Станишев