Цените на недвижимите имоти във Великобритания са отбелязали най-слабото си повишение от десетилетие насам през месец март, показват изнесени днес данни на GfK NOP Ltd.

През настоящия месец цените на имотите са се повишили с 1.1% на годишна база, до ниво от 179.110 паунда, или най-слабото им повишение от март 1996 година насам.

За сравнение, през втория месец на годината поскъпването при имотите възлизаше на 2.7% на годишна база. Слабото представяне на сектора бе и в основата на това потребителското доверие в страната да се понижи до най-ниската си стойност от 1993 година насам.

Все повече стават и пазарните участници, които са на мнение, че цените на имотите могат да отбележат и първото си годишно понижение тази година от 1993 година.

Причина за забавянето е кризата, обхванала световните ипотечни пазари, принудила банките да завишат контрола и изискванията по отпусканите ипотечни заеми.

Според Lehman Brothers Holdings Inc. цените на имотите във Великобритания ще отбележат спад от 8% до края на следващата година, като съществува 35% шанс дотогава икономиката на страната да изпадне в рецесия.

Потребителите очакват цените на имотите да регистрират понижение от 3% през следващите шест месеца, сочи още проучването.

Ръстът на икономиката се очаква да възлезе на 1.6% през настоящата година, което би било и най-слабото й представяне от 1992 година насам.