За първата година от работата си Комисията по досиетата е проверила повече от 47 хиляди души за принадлежност към ДС.

Комисията е установила, че приблизително 1670 души, заемащи обществени длъжности в страната, са принадлежали към агентурния апарат на Държавна сигурност или са били щатни служители на службите. До един месец архивите на бившата Държавна сигурност трябва да се извадят от опеката на службите, които подлежат на проверка и контрол от Комисията по досиетата. Това каза националният омбудсман Гиньо Ганев, цитиран от Би Ти Ви.

"В Германия много от политиците се притесняваха, че ще има вълна от отмъщение след отваряне на досиетата, но се оказа, че хората реагират много хладнокръвно, когато научаваха за предателството на свои приятели.

Над 3 милиона германци досега са поискали да прочетат досиетата си. При нас идеята беше да не се позволи на хора с тъмно минало да шантажират гражданите.

Връзката ни с България е, че по време на Желязната завеса 5000 души са се опитали да избягат от България, но българските власти са ги заловили", заяви Мариане Дирклер, от Института за изследване на архивите на ЩАЗИ.