Президентът на Венецуела Уго Чавез заяви през уикенда, че страната му може да закупи част от предложеното от Международния валутен фонд злато, след като базираната във Вашингтон институция среща известни затруднения.

Според Чавез продажбата на злато е доказателство за трудностите на фонда, който е последна инстанция за финансиране на изпадналата в криза икономика.

По време на военен парад президентът на Венецуела заяви още, че "щатската хегемония е довела до това МВФ да трябва да продава злато, за да плати заплати на работещите във фонда".

Според него страната му може да си позволи да купи част от валутните запаси на МВФ, защото цената е "ниска".

Част от политиката на фонда, свързана с намаляването на разходите, включва съкращаване на до 15% от персонала, както и продажба на злато. МВФ разполага с валутни резерви за около 11 млрд. долара.

Междувременно президентът на Венецуела призова парламента спешно да приеме законопроект за облагане на непредвидените печалби на компаниите, добиващи петрол.

Според Чавез този данък би донесъл на хазната допълнително близо 1 милиард долара през 2008 г.

Проектозаконът за облагане на непредвидената печалба, който ще бъде в сила и за държавната петролногазова компания „Петролеос де Венесуела“ (Petroleos de Venezuela), и за чуждестранните фирми от сектора, бе изпратен в парламента едва миналата седмица.
Той предвижда 50% данък при цена на петрола над 70 долара за барел и 70% облагане при стойност над 100 долара за барел.

Привържениците на Чавез имат силно мнозинство в парламента и след публичното "напомняне" на президента за значението на законопроекта текстът може да бъде одобрен още тези дни.

Венецуела добива дневно 3.3 милиона барела петрол и е на пето място в света по износ на "черно злато".