Борсовите посредници, които имат високо ниво на тестостерон са по-склонни да поемат рискове и реализират печеливши сделки, сочат статистики, цитирани от френското издание Cyberpresse.ca.

Това изследване обяснява също ирационалните решения, отговорни за спекулативните балони и борсовите крахове, според данни на изследователи от университета Кембридж.

Те са изследвали 17 борсови посредници от Лондон,като в продължение на 8 дни са измервали нивото на тестостерона им по два пъти на ден: в 11.00 часа сутринта и в 16.00 часа следобед. В края на сеанса са взимали проба от тяхната слюнка.

Всеки път когато изследователите измервали нивото на тестостерона, били регистрирани печеливши или неуспешни сделки.

Сравнявайки сбора от резултатите, изследователите са успели да заключат, че печелившите сделки ставали, когато нивата на тестостерона били доста повишени.

Опирайки се на предишните изследвания, учените смятат, че този феномен ,пже да се обясни с факта, че тестостеронът засилва увереността на посредника в самия себе си и му дава смелост да поема рискове, което пък води до печеливши и успешни сделки.

Тестостеронът е определящ хормон за сексуалното поведение и конкурентоспособността, примесена с малко агресия. Така например нивото на хормона се покачва при атлетите преди състезанията им в усилията и вярата им в победата, но пък намаляват съответно при загуба на състезанието.

"Покачването на нивото на тестостерона и на кортизона предразполагат борсовите посредници да поемат рискове", обяснява д-р Джон Коатс от университета Кембридж, съавтор на тези изследвания и стар борсов посредник.

"Междувременно, ако тестостеронът стане прекалено много в организма, така че да стане прекалено лесно за посредника в ситуации на спекулативни балони, рискът може да се превърне в много натрапчива идея, дори фиксидея", обяснява още той.

Това прилича на една ситуация, описана от Алън Грийнспан, бившият председател на ФЕД, който беше изкушен през 1996 година да опази пазарите от прекомерните спекулации. Тогава той говореше за "ирационално разкритие".

Но, добавя д-р Коатс, едно прекалено високо ниво на кортизон, хормонът, който се произвежда при стрес, по време на крах може да убие желанието за поемане на риск.

В подобни икономически ситуации е необходимо да се даде сметка не само за рационалните действия на посредниците, но също и за тяхното психологическо състояние.

Борсовите посредници работят при екстремни ситуации и са подложени на стрес, така че последици могат да ги афектират дълбоко, а заедно с това да се афектира и мнозинството от играчите на борсата. Учените смятат, че емоционалните фактори и хормоните трябва предварително да бъдат пресметнати добре.