Развитата инфраструктура, възловите транспортни коридори и бързо развиващият се търговски сектор в региона са предпоставка за бърз растеж през следващите месеци и година, коментира арх. Валери Левиев по време на дискусионния панел на тема „Пазарът на индустриални имоти“. „Елта Консулт“ взе участие във втората регионална конференция "Balkan Real Estate – България, Румъния, Сърбия”, която се провежда на 15 и 16 април 2008 в Кемпински Хотел Зографски, София.

Очакваният икономически ръст през следващите четири години, в комбинация с по-високия ръст на капиталовите разходи, допълнително подхранващ икономическата експанзия, се очаква да се отрази в голяма степен върху търсенето на индустриални площи. Предвид географското положение, членството в ЕС и подобряващата се инфраструктура, България тепърва започва да се оформя като предпочитана логистична дестинация и ключов разпределителен център за компании, опериращи едновременно на европейските и азиатски пазари. Бъдещото търсене на логистични площи ще се определя именно от големите търговски вериги, от международните компании, които изнасят част от дейността си, както и от тези в сферата на логистиката и спедицията.

Навлизането на големите търговски вериги в Югоизточна Европа води до нарастване на нуждите от големи складови пространства и логистични центрове в България и Румъния. Въпреки че големите търговски вериги са все още слабо представени в България (едва 14% от световните търговски вериги присъстват в страната), нарастващата покупателна способност на гражданите, икономическото развитие и повишеното доверие в страната след присъединяването й към ЕС, а също и увеличеното предлагане на висококачествени търговски площи е предпоставка за регистриране на все по-голям интерес към местния пазар от страна на водещи световни марки. Потенциал за по-нататъшното им разрастване има и поради ръста в предлагането на модерни търговски площи. Това, от своя страна, води до стабилно покачване на търсенето на първокласни логистични и складови помещения, отговарящи на високите и специфични изисквания на наемателите.

Според анализа на „Елта Консулт“ CB Richard Ellis планираното ново строителство няма да успее да отговори на очакваното повишаване на търсенето. Това, от своя страна, ще доведе до запазване на сегашните наемни нива в краткосрочен период, като повишаване на наемите се очаква само по отношение на нови площи с по-високо, отговарящо на международните критерии качество.

“Големите инвеститорите са все още сравнително консервативно настроени по отношение на инвестиции в индустриални и логистични проекти, както поради високите цени на земята, така и поради намаляващата доходност”, коментира Валери Левиев. Според анализите на компанията, доходността на инвестиции в първокласни логистични имоти през тази година достигна нива около 8%-9.5%, като очакванията са тя да достигне нивата на офисните и търговски площи.