Как да се храним добре за по-малко пари?
Поскъпването на хранителните продукти през последните години кара все повече хора да се замислят как да се хранят по-добре за по-малко пари.
Като се вземи в предвид и значителния процент от бюджета, който разходите за храна заемат сред тези на родните домакинства, то този въпрос е изключително актуален.
От популярното кулинарно издание Allrecipes.com, дават няколко съвета, как биха могли да се намалят разходите, а храненето да остане качествено.
На първо място се поставя традиционното пазаруване на продукти. Планирането на седмичното меню може да ви спести значително средства, ако си напазарувате всичко необходимо от големите супермаркети.
Традиционно там цените може да се каже, че са с между 10 и 20%, а понякога дори с повече проценти по-ниски от кварталното магазинче до вас. В този аспект пазураване за 200 лв. на седмица би могло да ви спестява между 20 и 40 лева на седмица, или между 80 и 200 лева на месец.
На второ място специалистите препоръчват да си готвите сами. Вместо да купувате полуфабрикати, или готови храни, които освен, че не са много евтини, не се определят и като най-качествената храна, можете да си купувате пресни продукти, които да си приготвяте сами.
Храненето в ресторанти, където други ви приготвят храната също е значително по-скъпо, до голяма степен и поради факта, че не си я приготвяте сами. Друг е въпроса, че готвенето може и да Ви доставя удоволствие.
Преоткрийте яйцата и зърнените храни. Дори и на фона на наблюдаваното значително поскъпване в цената на яйцата, те все още остават значително по-евтини от месото да кажем. Зърнените храни и тези от семейство “бобови”, също са доста питателни и относително по-евтини.
Наблягането на плодовете и зеленчуците, с избягване на месото също осигурява един относително висок и евтин стандард на хранене.
Използвайте фантазия, за да оползотворявате останалите Ви храни. Така ще минимизирате загубите и разходите. Някои храни, като супи, спагети и др. са лесни за приготвяна, като в същото време не изискват значителни ресурси.