Някои страни от Източна Европа се сочат като по-силно податливи за световната кредитна криза от други европейски държави, сочи изследване на рейтинговата агенция Standard & Poor's.

Тази зависимост до голяма степен се предопределя от задлъжнялостта им, както и от капиталовите потоци.

Сред страните най-податливи на кризата се сочат Румъния и Турция, чиито икономики са изключително зависими от чуждестранните инвестиции и по-отворени към случващото се на международните финансови пазари.

Значителният бюджетен дефицит на Румъния е до голяма степен заплаха пред икономиката на страната, защото внася финансова нестабилност.

Спокойно можем да кажем, че по този показател и страната ни би могла да се отнесе към "отворените" към кризата на кредитните пазари икономики, като според класацията на рейтинговата агенция тя е поставена на осма позиция сред най-застрашените в региона страни, непосредствено след Унгария и преди Полша.

Страните от Азия и Южна Америка са значително "по-имунизирани" поради положителните си капиталови потоци и търговските си салда.

Чили се сочи като най-слабо податлива към кризата, благодарение на стабилните си баланси. Втора най-стабилна е Китай, следвана от износителя на петрол Венецуела, Тринидад и Тобаго и Нигерия.

Русия е единствената страна от ЦИЕ, която, поради значителните си доходи от износ на петрол, се сочи като относително "предпазена".

Снимка: БГНЕС/EPA