Позамрелият IPO пазар в Германия се очаква да се пробуди през втората половина на годината, твърдят банкери, като всички погледи ще са насочени към най-голямото първично публично предлагане на акции тази година, а именно това на националния железопътен превозвач Deutsche Bahn.

Проблемите на световните финансови пазари изплашиха потенциалните кандидати за листване и нито едно първично публично предлагане не е било организирано в Германия от началото на годината досега

Химическата компания Ropal Europe, която планира да набере до 6 млн. евро от листването си на Франкфуртската фондова борса на 25 април, ще бъде първата престрашила се за тази година, но според банкери IPO-то е прекалено малко, за да е сигнал за някаква промяна на пазара.

В края на миналата година банкери прогнозираха около 20 IPO-та през 2008 г., всяко на стойност над 100 млн. евро

Няколко големи компании, между които и държавната банка HSH Nordbank, към които инвеститорите бяха насочили поглед през 2008 г., отложиха листванията си. Вторият най-голям производител на мотокари в света Kion, който беше закупен от by KKR и Goldman Sachs за 4 млрд. евро през 2004 г., отхвърли вероятността за листване през тази година. Компанията обаче обяви в сряда, че ще бъде готова, ако се появят възможности през следващата година.

Застрахователната компания Talanx обяви през март, че е по-вероятно листването й да се случи през 2009 г. поради волатилните финансови пазари в момента. Според медийни съобщения от миналата седмица производителят на печатарско оборудване MAN Roland е отложил плановете си за IPO, но финансов източник запознат със ситуацията е заявил, че все още не е взето окончателно решение.

Единственото перспективно IPO в момента е политически спорното листване на железопътния превозвач Deutsche Bahn, една от най-големите транспортни групи в света, което има вероятност да се случи през октомври или ноември.

По-рано този месец беше постигнато политическо съгласие за приватизацията на по-малка част от подвижния състав и логистичната база на компанията. Така в IPO-то ще бъдат предложени не повече от 24.9% от акциите на компанията, в сравнение с първоначално планираните 49.9%.

И докато правителството оценява 24.9-процентния дял на 3 млрд. евро, от партията на Социалдемократите, която също е част от управляващата коалиция, очакват IPO-то да набере до 5 млрд. евро. Очаква се правителството да обсъди лиственето на 29 април.

Въпросът кой ще тества първи пазара тази година остава открит, но банкери смятат, че счупването на леда може да доведе до вълна от листвания.

Снимка: ЕРА/БГНЕС