Докато пазарът на недвижими имоти в САЩ е в застой заради кредитната криза, този в Германия може да се окаже доста привлекателен.

Въпреки че през последните няколко години имаше известни колебания, според повечето специалисти и анализатори ситуацията през идващата 2009 г. коренно ще се промени, пише nuwireinvestor.com.

Възможностите, които пазарът на недвижими имоти в страната се очаква да предложи на инвеститорите в световен мащаб, са огромни. С население от 82 млн. души Германия е на второ място в Европа по този показател след Русия.

Икономическият растеж, който страната постига всяка година, е наистина забележителен – тя е третата най-голяма икономика в света. Причините да се инвестира в сектора на недвижимите имоти са много, категорични са всички световно признати специалисти.

Страната е с най-ниския показател на собственост на жилища от гражданите си в Европа, като пазарът й е предимно наемен.

Едва 45% от германците притежават собствено жилище. В столицата Берлин този процент е едва 13, става ясно от данните на инвестиционната група HBOS, базирана във Великобритания.

Пазарът за препродажба на жилища се държи предимно от чужди инвеститори, което означава ниски цени за продавачите. В страната няма почти никакви ограничения за чуждестранни инвеститори да закупуват имоти. От друга страна, тези инвеститори имат право да финансират тяхната собственост в случай на криза.

Пазарът на недвижими имоти в Германия е и изключително сигурен за чуждестранните инвеститори заради съществуващия централен регистър. Той е със свободен достъп и всеки, който желае да получи информация за даден имот, може абсолютно легално да го направи.

Кредитната криза в САЩ е с почти никакъв ефект върху пазара на имоти в Германия. Това се дължи най-вече на факта, че в страната има много малък процент жилищни заеми. От друга страна, жилищните кредити са с фиксирани лихвени проценти поне за 10 години напред.

Прогнозите на анализатори са, че търсенето на жилища в Германия ще се покачи в следващите няколко години заради културните и икономически промени, настъпили напоследък в целия свят.