През първото тримесечие на 2008 г. Инвестбанк отчита нетна печалба в размер на 4.99 млн. лв., което представлява ръст от 82% спрямо реализираната за същия период на 2007 г. печалба от 2.73 млн. лв. Това сочат данните, изнесени от компанията, които се различават от цифрите в табличния отчет на банката.

Брутните оперативни приходи (преди оперативни разходи) се увеличават с 60%. Според екселския файл общите приходи от дейността са 21.1 млн. лв., а нетните оперативни приходи са с 84 % по-високи от преди една година. Нетният лихвен доход е основният източник на приходи с дял от 73 % от брутните оперативни приходи на банката (17.16 млн. лв.), сочат още от компанията. Ефективността на дейността е подобрена, като съотношението разходи/приходи намалява от 62 % на 56 %.

В края на отчетния период балансовото число на Инвестбанк е в размер на 1.02 млрд. лв. В сравнение със същия период на миналата годинаq активите нарастват с 456 млн. лв. или с 81%, а в рамките на тримесечието се отбелязва спад от 6%, дължащ се на преструктурирането им с цел подобряване на качествената им структура и ефективното разпределение на портфолиото от гледна точка на доходност.

Към 31март кредитният портфейл на банката възлиза на 543 млн. лв., като установеният годишен прираст е от 123%. От началото на годината досега ръстът е 12%, което е отражение на нарасналата взискателност при кредитирането и провежданата политика за поддържане на качествен кредитен портфейл, разумна оценка и адекватно управление на рисковете, коментират от банката.

В структурно отношение най-голям дял в общия портфейл на банката се отбелязва на кредитите на предприятия – 70%, а тези на граждани и домакинства са 25%. Качеството на експозициите се подобрява, като заделените през първото тримесечие на тази година провизии срещу загуби осигуряват покритие на портфейла от 0.92% срещу 1.5% през същия период на 2007 г.

През отчетния период финансовите пасиви са в размер на 921 млн. лв., което е ръст от порядъка на 77% спрямо реализираните обеми преди една година от 520 млн. лв. В рамките на тримесечието се отбелязва спад в привлечения ресурс от 6.8%, главно поради настъпили през периода срокове за внасяне на дължими годишни данъци и такси към държавата.

Печалбата на Инвестбанк към 31 март е почти 5 млн. лв. при 10.58 млн. лв. година по-рано, което ще рече, че банката отчита 53% забавяне на положителния финансов резултат. Това сдочат данните от тримесечния отчет на Инвестбанк към края на март.

Приходите от лихви за първо тримесечие на годината са 17.16 млн. лв. при 50.39 млн. лв. година по-рано. В перото „Други“ на финансовите приходи през тази година са постъпили 3.63 млн. лв. при 11.04 млн. лв. през същия период на миналата година.