Шведският мебелен гигант Ikea може да увеличи инвестициите си в България и Румъния като пренасочи към двете страни 1.6 млрд. евро инвестиции, предназначени за Полша, предава standard.ro. Мярката се налага след влизането в сила в Полша на законодателни промени за ограничаването на площта на откриваните търговски обекти в страната.

Новият закон за големи търговски обекти е непреодолимо препятствие за изграждането и разширяването на търговски площи в Полша. Поради тази причина по-голямата част от инвестициите на Ikea в Полша, планирани за тази година, са били замразени.

Компанията предвиждаше изграждането на търговски центрове и магазини в Лодз и Познан, като планираните инвестиции в двата града щяха да възлязат респективно на 200 млн. евро и 100 млн. евро. Мебелният гигант планираше да създаде 2 000 нови работни места в Лодз и 1 000 в Познан.

Възможно е компанията да се откаже и от други инвестици планирани през следващите няколко години, което означава повече пари и повече работни места, според Войчех Дзвонковски, Инвестиционен Мениджър на Inter Ikea Полша. Стойността на всяка една от планираните инвестиции възлиза на около 200 млн. евро.

Ако законът не бъде променен скоро, Ikea би могла да реши да пренасочи капитала към друга страна, като Румъния или България, добавя Дзвонковски. Ikea в момента притежава един магазин в Румъния.