Федералният Резерв на САЩ, който стартира агресивно в борбата си с кредитната криза и слабата икономика, може би ще остави лихвените проценти непроменени за известно време, след като направи още едно намаление с 25 базисни пункта, предава Associated Press.

Председателят на ФЕД, Бен Бернанке и неговите колеги приключват двудневната си среща в сряда, а очакванията на финансовите пазари са, че след дискусиите ще последва изявление за намаляване на основната лихва с 25 базисни пункта.

Това ще бъде седмото намаление от миналия септември когато централната банка на САЩ започна борбата с кредитната криза и нарастващата вероятност от рецесия.

ФЕД направи три намаления от по 25 базисни пункта и едно намаление от 50 базисни пункта за период от осем седмици между средата на януари и средата на март. Това бяха и най-агресивните действия на централната банката по отношение намаление на лихвените проценти от четвърт век насам.

Очаква се обаче ФЕД да отговори с по-малко агрресивно намаление от 25 базисни пункта на тази среща, тъй като финансовата криза изглежда отслабна, а и поради нарастващите опасения от инфлация.

Намаление с 25 базисни пункта би свалило основната лихва до 2%, което ще представлява намаление от 3 процентни пункта, в сравнение с 18 септември, когато ФЕД започна намаленията.

Намаление с 25 базисни пункта би предизвикало подобно орязване и на основния лихвен процент на банките, който е в основата на лихвите по милиони потребителски и бизнес заеми и в момента възлиза на 5.25%.

Каквото и решение да бъде взето тази седмица, частни икономисти вярвят, че то ще остави вратата отворена за бъдещи намаления на лихвите с цел да бъде избегната ситуацията от октомври, когато ФЕД даде сигнали, че няма да намалява лихвите, след което му се наложи да наваксва.

И докато много икономисти вярват, че страната е в рецесия, очакванията са, че тя няма да продължи дълго и ще прключи това лято. Ако това се окаже вярно, ФЕД може да остави лихвените проценти непроменени до края на годината и следващия ход на банката може да бъде увеличение на лихвите през следващата година, когато икономиката се стабилизира.