Търговският дефицит на САЩ се е понижил значително през март, като вносът в страната е намалял най-много от края на последната рецесия.

До голяма степен причината за този факт се крие в евтината щатска валута спрямо останалите основни валути, която прави вносните стоки по-скъпи от местните.

За месеца търговският дефицит на страната е възлязъл на 58.2 млрд. долара, или понижение от 5.7%, в сравнение с предходния месец, показват изнесени данни от търговското министерство.

Вносът се е понижил с 2.9% на месечна база, не благодарение на свиването на потребителските разходи, вследствие на кризата, обхванала имотните пазари в страната. Това бе и най-голямото месечно понижение на вноса от декември 2001 година насам.

През май вносът на стоки и услуги в САЩ е възлязъл на 206.7 млрд. долара, или с 6.1 млрд. долара по-малко от февруари.

Износът също е регистрирал понижение, но то е било по-малко - в размер на 1.7% през март до 148.5 млрд. долара. За първите три месеца на годината износът се е повишил с 17.6% на годишна база.

Въпреки положителните данни щатските индекси приключиха на отрицателна територия, като Dow Jones загуби 120.90 пункта до ниво от 12 745.88 пункта.

Износът е допринесъл за близо половината от ръста на щатската икономика за последната една година, като се очаква да продължи да подкрепя щатската икономика, а компаниите се облагодетелстват от евтината валута.

Политически чувствителният дефицит с Китай се е понижил с 12.4% до 16.1 млрд. долара през март, което бе и най-ниското му ниво от две години насам. В същото време износът на САЩ към Китай е достигнал втората най-висока в историята си стойност.