Българският лизингов пазар се развива с бързи темпове. Годишният ръст е около 40-50% на година, каза Хорст Ебхарт, главен изп. директор на Хипо Алпе Адрия Лизинг, в интервю за ProfitTV. Причината според него се дължи на това, че лизингът е изключително добър продукт.

Хипо Алпе Адрия Лизинг България е част от групата Хипо Алпе, която оперира в сектора на банкирането и финансите. На българския пазар компанията присъства от май 2006 г. За изтеклите вече две години дружеството успява да завладее 25-27% пазарен дял.

За първата година обемът на финансирането на пазара в България ни достигна почти до 70 млн., през 2007 г. до 270 млн., а за тази година очакванията ни са около 400 млн. евро на пазара в България, уточни Ебхарт.

Портфолиото на Хипо Алпе е разделено на три части. Основното финансиране е насочено към покупката на автомобили на стойност над 20 хил. евро. Второто направление е предоставяне на лизинг на машини и оборудване, камиони, каравани и др.

Третата част е свързана с недвижими имоти. В момента работим по един много голям проект за алтернативни източници на енергия, който ще бъде на стойност около 200 млн. евро и ще е сред най-големите досега проекти в тази област в България, коментира той.

Според него международната криза на ипотечния пазар ще има повсеместно отражение. Но като цяло не мисля, че ситуацията е толкова лоша за България, допълни Ебхарт. В момента негативното отражение се състои в непрекъснато повишаващите се лихви, добави още той.