Единият от кандидатите да придобие "Кремиковци" "Арселор Митал" подготвя писмо за задълженията, които компанията поема в този процес. В писмото, което ще бъде предоставено тази седмица на премиера Сергей Станишев, ще бъдат детайлно изложени инвестиционните намерения, каза на пресконференция Фолкер Швих, вицепрезидент за Централна и Източна Европа в отдел "Проекти" в "Арселор Митал". Според проучване на компанията планираните инвестиции в комбината са 500 млн. долара, предаде БТА.

Дружеството има намерение да придобие активи на предприятието след обявяването на търг за продажбата им. Швих каза, че е постигнат добър напредък за удовлетворяването на кредиторите на комбината. Старите задължения на дружеството могат да бъдат изплатени след продажбата на активите на комбината. Предвижда се да бъде подписано споразумение с всеки кредитор с фиксирани срокове на плащане.

Швих каза, че все още не е постигнато окончателно споразумение с облигационерите. По думите му разговорите вървят в добра насока. Общият размер на задълженията на дружеството е около 1.5 млрд. лева.

Според прогнози на компанията процедурата по несъстоятелност на "Кремиковци" ще отнеме около четири месеца. Важна е подкрепата на правителството, за да се се стабилизира положението на комбината от момента на обявяване на несъстоятелността му до момента на продажба на активите му, отбеляза Швих. Затова в писмото до премиера ще има и предложения на компанията в тази посока. Той уточни, че ако правителството, и най-вече съдът, следва указанията на компанията за процедурата по несъстоятелност, инвестициите на компанията, ще бъдат гарантирани.

Във връзка с бедственото, по думите му, финансово състояние на комбината е трудно да се допусне, че има вариант, при който дружеството да не бъде обявено в несъстоятелност. Швих посочи, че подобна е и позицията на другия кандидат за комбината - украинският инвеститор Константин Жеваго.

Досега "Арселор Митал" е осигурила 30 млн. евро за изплащане на заплати за март и април и на парите за храна, както и за покупката на необходимите суровини. Средствата са
гарантирани със залози върху бъдещото производство на горещовалцовани продукти, каза Швих. По думите му проблемът на "Кремиковци" е, че бартерното ниво на търговията е високо и дружеството не разполага с достатъчно кешови средства.

Компанията е готова в момента да вложи 100-150 млн. долара за работен капитал. Вече е разработен план за изпълнението на екопрограмата на комбината, който трябва да започне още юни – юли, независимо от процедурата по несъстоятелност. Първоначално компанията предвижда през юни да вложи за спазване на минималните екоизисквания 30 млн. долара, като през следващите две-три години екоинвестициите да достигнат около 120 млн. долара. Компанията е разработила и краткосрочен план за действие, свързан с безопасността на труда. След покупката на активите на дружеството ще бъдат инвестирани 90-120 млн. долара.

Швих каза, че плановете на "Арселор Митал" са да придобие и да има едно цялостно работещо предприятие. Амбицията на компанията е комбинатът да заработи с пълния си капацитет, като месечното производство достигне 100 000 тона от сегашните 50 000 тона. "Кремиковци" сега работи с една трета от капацитета си, а от шест месеца работят 50-60 на сто от мощностите на комбината. Целта е да се пуснат спрените мощности, като например тази за студено валцоване.

Компанията разполага със свои мини за въглища и желязна руда в Африка, в Казахстан и разработва нови находища. За "Кремиковци" има възможности да се доставя суровина от Украйна, Русия и други държави от бившия Съветски съюз. Част от суровините ще продължат да се доставят и от Бразилия заради своите технологични преимущества. Сега 40-45 на сто от нуждите на "Арселор Митал" от суровина се задоволяват самостоятелно.

"Арселор Митал" е глобална компания и не говори за местни, а за естествени пазари, каза Швих. В тази връзка пазарът в Югоизточна Европа е с много добър растеж, започваме голяма инвестиции в Турция, възстановяваме завода си в Румъния и смятаме, че "Кремиковци" може да изиграе своята роля на този естествен пазар, каза Швих.

Във връзка с комплексното разрешително за "Кремиковци" от компанията заявиха, че някои от задълженията може да се спазят още до края на годината, това обаче е възможно само, ако стартира процесът юни - юли. Изпълнението на други дейности ще продължи до края на май следващата година, а някои други мерки, които отнемат повече време, ще приключат до декември 2009 г. Според компанията ще е необходим гратисен период за някои мерки. Крайният срок за издаването на разрешителното е септември.

Снимка: БГНЕС