Поскъпването на цената на бензина по родните бензиностанции кара все повече хора да се замислят как да пестят ценното гориво. Високите цени се изразяват в действия, свързани с нежелание да се шофира, при младите хора да карат шофьорски курсове, до спазването на всякакви хитрини за пестене на бензин.

Специалистите посочват и най-често срещаните митове относно това как можем да спестим гориво.

На първо място се сочи митът, че трябва да зареждате резервоара си сутрин. Най-вероятно някой ви е съветвал да зареждате, докато горивото е студено. Базирано на това, че течностите се свиват, някои потребители са на мнение, че в литър студен бензин има повече молекули от течността, отколкото в литър топло гориво.

Според изследване на Consumer Reports обаче температурата на горивото варира в тесни граници по време на деня, което поставя под съмнение това, че изобщо има някакви ползи за потребителя, освен да става рано, за да виси по бензиностанциите.

Вторият мит е за смяна на въздушния филтър. Поддръжката на колата е важен фактор, но специалистите изказват убеденост, че смяната на въздушния филтър има малко общо с разхода на гориво.

Износването на този филтър може да се изрази в намаляване на мощността и представянето на вашия автомобил, но това почти не влияе на повишението на разхода на гориво.

Зареждането на "премийно гориво" също има славата, че намалява разхода на автомобилите.

Това гориво, освен че подобрява работата на двигателя, за да усетите пълната му мощност, се препоръчва за новите автомобили, макар и да не е задължително, и няма да доведе до намаляване на разхода ви. По-високата му цена често се приема като неоправдано разхищение.

Изследвания сочат, че при по-напомпани гуми, поради по-малкото триене, се пести малко гориво. В случая обаче рискът не си заслужава, защото колата става по-малко стабилна на пътя и се създават условия за произшествия.

Някои шофьори пестят гориво, като не ползват климатиците в автомобилите си. В днешно време обаче колите с климатици са значително по-икономични от това, което бяха преди години, и в градски условия повишението на разхода е минимално.

Също така при високи скорости е доказано, че отворените прозорци намаляват аеродинамичността на колата и повишават съпротивлението, което пък се изразява в по-висок разход на гориво. Особено при високи скорости може да се каже, че ползването на климатик е по-изгодно.

Практиката сочи, че най-добрият начин да пестите гориво е да си купите нов и икономичен автомобил.