В договора между Българска фондова борса и Deutsche Boerse за организиране на търговията на капиталовия ни пазар през системата XETRA има цял раздел за конфиденциалност, стана ясно на провелата се по-рано днес дискусия на тема „Предизвикателствата пред българския капиталов пазар и готовността за старт на новата платформа за търговия на Българска фондова борса – XETRA”.

„Както знаете Deutsche Boerse е публично дружество, а при тях разкриването на подобна ценово чувствителна информация трябва да отговаря на определени правила,“ коментира Бистра Илкова по повод въпрос на журналист кога може да очакваме повече яснота около постигнатото споразумение между борсовите оператори.

„Това може да стане, само ако отправим специално запитване от БФБ към Deutsche Boerse, за разрешение за оповестяване на подобна информация,“ допълни Илкова.
„И това запитване ние ще го направим. Смятам, че няма да има пречки пред разкриването на повече от параметрите по сделката,“ уточни тя.

Що се отнася до новите кодове на публичните компании, Илкова посочи, че те са присвоени автоматично от системата на агенцията, с която работи Deutsche Boerse. "По принцип те могат да се променят, но оттам ни казаха, че в подобен случай ще се стигне до забавяне на пусковия срок на XETRA," посочи още тя, допълвайки, че в последствие промяната би била възможна, ако компания пожелае това.

Сн.: Васил Велев (председател на УС на АИКБ), Бистра Илкова (изп. директор на БФБ), Емилия Ченфелова (социолог) - от ляво на дясно (Profit.bg)