Във връзка с издадено частично одобрение на Правилника на БФБ-София АД от заместник-председателя на КФН, ръководещ управление Надзор на инвестиционната дейност Димана Ранкова от БФБ информират, че считано от 16 юни (понеделник), търговията на борсата ще се осъществява чрез новата търговска платформа XETRA.

Във връзка с прехода към новата платформа, на 12 и 13 юни търговска сесия няма да се проведе, съгласно решение на Съвета на директорите на БФБ от 2 юни.

Нека да припомним, че до средата на деня не бе ясно дали стартът на новата търговска платформа на БФБ няма да бъде отложен за по-късно.

Подобни твърдения се появиха около забавяне становището на Комисията за финансов надзор за промените и измененията на Правилника за дейността на БФБ.

"Спазихме времевия график по имплементирането на XETRA, като се надявам стартът на новата търговска платформа на БФБ да е факт през средата на юни,“ заяви вчера Бистра Илкова, изпълнителен директор на БФБ.

По нейна информация Проектът за изменението на Правилника е бил готов още през март. На 21 април се е състояла експертна среща, по инициатива на КФН, на която са обсъдени и разгледани в детайли промените в Правилника.

„Ръководството на БФБ взе под внимание забележките на комисията като, заедно с препоръките на заинтересованите асоциации, Съветът на директорите прие на 8 май окончателния вариант,“ каза още Илкова.