Високите сметки за парно събудиха въображението на българите. Изобретатели мамят "Топлофикация" с презервативи върху топломерите на радиаторите. В кондомите поставят бучка лед и слагат торбичката на устройствата, пише днес вестник „Стандарт“.

Това е само едно от изобретенията, с което абонати от Перник смъквали показанията при отчитането на подаваната топлоенергия. Фантазията на потребителите стигнала дотам, че перничанин си направил подово отопление, като чрез щранговете си вързал тръбите към парното и ползвал топлата вода на "Топлофикация". Друг пък толкова се увлякъл, връщайки водомера назад, че прехвърлил нулата и си самоначислил 120 кубика.

Вдигнали сме ръце, няма как да докажем колко нагло мамят и нас, и съседите си тарикатите, призна шефът на парното в Перник Стойчо Василев.

Пернишката "Топлофикация" има различни начини, за да засече хитринките, но те нямат тежест в съда. С дистанционен термометър може да се разбере дали един радиатор работи или не, твърдят специалистите. Според магистратите обаче това съвсем не било достатъчно.

Съдът иска доказателства. А ние можем да ги дадем само ако влезем в апартамента, за който се съмняваме, оплака се Василев. Лично той няколко пъти е искал разрешение от прокурорите за достъп до домовете на потребителите, но досега е получавал само откази.

Ако законът не се промени, някои хора ще продължават безнаказано да се топлят за сметка на другите, заяви Василев. Промяна в законодателството е необходимо не само за кражбите, но и за правомощията на съдия-изпълнителите.

Василев се оплака, че има спечелени над 6000 дела, а не може да си събере борчовете.