На състоялата се официална церемония в хотел Шератон на 19 юли 2008 г. в София беше оповестено учредяването на Асоциацията за реновиране на етажна собственост.

Учредители на асоциацията са водещи български енергийни компании и, сред които Енемона, Овергаз Инженеринг, Енергоремонт АЕК, както и редица други неправителствени организации като Камарата на архитектите, Агенция енергийна ефективност, Камарата на строителите и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

За председател на Управителния съвет на Асоциацията беше избран инж. Дичко Прокопиев от Камарата на строителите, а изпълнителен директор е Ангел Минев.

Останалите членове на Управителния съвет са Тодор Лефтеров от Енемона АД , Стойчо Илков от Овергаз Инженеринг, Орлин Александров от Фонд за енергетика и енергийни икономии – ФЕЕИ АДСИЦ, Константин Сирлещов от Енерджи Сейвинг ООД, Таско Ермеков от Агенция за енергийна ефективност, Желязко Иванов от Камара на архитектите, Стефан Кинарев от Камара на инженерите в инвестиционното проектиране.

Основната цел на новосъздадената Асоциация е подпомагане на процеса на обновяване на многоетажните жилищни сгради, преструктуриране на жилищните комплекси и създаване на нов обществен морал за съжителство и съвместно управление на собствеността.

Повишаването на комфорта на живот в изграждането на устойчива градска среда е сред основните задачи на Асоциацията. През последните 15 години не се отделяше достатъчно внимание на натрупващите се проблеми в тази насока.

Качеството на живот на голяма част от българите е незадоволително. Около 700 хил. жилища в страната се намират в много тежко състояние. Това се отнася най-вече за панелните комплекси в големите градове, в които за жалост живее о-голямата част от населението на страната.

Голяма част от тази блокове са строени в средата на миналия век, и днес тези сгради не отговарят на почти никакви съвременни стандарти.

В този смисъл пред българското общество стои основният въпрос за обновяване на многоетажните жилищни комплекси. Този процес е труден и изисква доста време, но с усилията на всички в обществото е постижим. Процесът на обновяване на жилищните комплекси ще повиши значителни качеството на живот в тях както и изграждането на една съвременна естетическа градска среда.

Асоциацията ще работи в посока за създаване и утвърждаване на съвременните пазарни принципи и механизми в управлението на многоетажните жилищни комплекси. Освен това ще съдейства за разпространяване и развитие на знанията и опита на специалистите в областта на обновяването на етажната собственост и ще внедрява нови идеи.