Над половината германци трудно се оправят с планирането на собствените си финансите. До този извод са стигнали изследователи от Манхаймския институт по приложна социология, цитирани от „Дойче Веле“.Институтът по приложна социология в Манхайм, по поръчка на Федералното обединение на германските банки /BdB/, е провел проучване, посветено на осведомеността на германците във финансовите въпроси, съобщава БГНЕС.

На 1006 анкетирани над 18 години е било предложено да отговорят на въпроси от областта на икономиката и работата на борсите, а също така как планират собствените си финанси. Резултатите от допитването са се оказали неутешителни.

Социолозите са установили, че макар седем от десет германци да си мислят, че като цяло разбират от финансови въпроси, на 56% не им достига компетентност, когато става дума за разпределение на собствените им средства.

Така например много акционери продължават да влагат своите пари в ценни книжа на само една единствена компания, много често ръководейки се от съвети на близки и статии във вестниците, заявяват изследователите.

Парадоксът се състои в това, че въпреки растящата загриженост за финансовото си бъдеще, интересът, а заедно с него и компетентността на гражданите в икономическите проблеми намалява.

Ако през 2006 г. 33% от запитаните са признавали, че отделят на икономиката „малко внимание“, сега техният процент е нараснал до 37. „Напълно игнорират“ икономическите теми 22% от анкетираните, докато пред 2 години те са били под 16%.

Най-трудно се оправят с финансите жените: 72% от анкетираните дами на възраст от 18 до 34 години откровено заявяват, че не разбират нищо от случващото се на борсата.