"Искам да подчертая, че в предложението на БАЛИП за персонални промени в ръководството на Българска фондова борса не става дума за персонално отношение към отделни лица, а е по-скоро израз на неудовлетворение от работата на сегашния СД и защита на интересите на инвестиционната общност“, коментира за Profit.bg Радослав Рачев, председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП).

Следващата седмица със сигурност ще се проведе най-интересното ОСА на БФБ. Както вече стана ясно, от професионалната организация са направили допълнение към точка от дневния ред на Общото събрание на акционерите на БФБ, насрочено за 30 юни. В предишния вариант на тази точка собствениците на борсата трябваше да изберат нов член на СД, поради подадена молба за оттегляне от ръководната функция на член от сегашния борд.

„Промяната за смяна на ръководството на БФБ е по точка от дневния ред на ОСА на Българска фондова борса. Нашето предложение по точката е и за освобождаване на сегашното ръководство на борсата и избор на нови членове“, допълни Рачев. „Ако мажоритарният собственик реши да преизбере сегашното ръководство, нека го направи, въпреки нашето становище. Позицията ни е изпратена на МФ, за да се запознае с исканията ни преди ОСА.“

„Предложили сме кандидатурите на нови три лица (Тодор Брешков, управител на ПФБК, Ангел Рабаджийски, изп. директор на Карол и Иван Такев, оперативен директор на БФБ – б.а.) да заемат постовете в СД на БФБ като две от тях са представители от инвестиционната общност“, каза още той.

По негова информация при избора на лицата не е имало обявяване на конкурс или събиране на кандидатури. „Преценихме и сме сигурни, че новите лица ще защитават интересите на инвестиционната общност в СД на БФБ“, е убеден Рачев. Що се отнася до кандидатурата на Иван Такев той посочи, че професионалната гилдия е доволна от изпълнението му на професионалните задължения и застават зад него.

Изборът на кандидатурите се е състояло на едни от последните заседание на УС на БАЛИП през този месец.

„С нашата позиция от БАЛИП не целим медиен ефект, а искаме по-скоро да изразим нашата позиция. Ето защо УС на асоциацията не е гласувала да разпространява становището до медиите,“ посочи Рачев.

Бистра Илкова, изп. директор на БФБ, не бе открита за коментар по темата.

По мнение на мнозина участници и наблюдатели съществува напрежение между институциите, които са основни за функциониране на пазара. Това поражда несигурност и влияе негативно на доверието на инвеститорите, а то е в основата на функционирането и успешното развитие на капиталовия пазар, се казва в становище на БАЛИП, цитирано от darikfinance.

Със съжаление констатираме, че стилът и методите на управление на БФБ през последната година се характеризират с отчетливо изолиране на мненията и настроенията на професионалистите в бранша, и то по основни за развитието на пазара тенденции. Нещо повече, решенията и начинът на реализацията им се приемат и провеждат от мениджмънта на борсата в условията на неразбираема за участниците информационна „завеса”, се казва още в становището.

По повод предоставения на акционерите Отчет на СД на БФБ за 2007 година, Управителният съвет на БАЛИП отчита редица слабости. Констатираме значителна тежест на разходите на дружеството, които не смятаме за оправдани и целесъобразни.

Сред препоръките, които сдружението ще направи по време на събранието, е след отчисляване на 10% във фонд „Резервен”, 50% от печалбата да бъде разпределен като дивидент, остатъкът да бъде отнесен също във фонд „Резервен”.

Мотивите за това предложение са от една страна мнението на УС на БАЛИП, че посочените в отчета на мениджмънта на БФБ за 2007 година цели, са обосновани и за реализацията им са необходими средства. От друга страна се отчита фактът, че ръководството на борсата е имало условията да реализира част от тях през 2007 година, но не се е възползвало.

В сегашния СД на БФБ влизат Виктор Папазов, председател на СД, Людмила Елкова, зам.-председател на СД, Бистра Илкова, изпълнителен директор, Toдор Брешков, член на СД, Пламен Георгиев, член на СД, Андрей Пръмов, член на СД, Владимир Владимиров.

Снимка: Пламен Орешарски, министър на финансите, Бистра Илкова, изп. директор на БФБ, Виктор Папазов, председател на СД на БФБ - от ляво на дясно (Profit.bg)

Вижте още: Не е зле да работиш за БФБ!