До 30 милиарда долара (19 милиарда евро) са необходими годишно, за да се гарантира, че световното население ще има достатъчно храна до 2050 година, обяви днес на пресконференция генералният директор на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) Жак Диуф, цитиран от ДПА.

Европейските държави, банките за развитие и Световната банка се ангажираха да предоставят 7 млрд. евро на конференцията на Организацията на ООН за прехрана и земеделие в Рим в началото на юни, посочи Диуф, цитиран от Австрийската телеграфна агенция (АПА).

Цените на хранителните продукти ще останат високи, прогнозира Диуф преди регионалната конференция за състоянието на земеделието в страните в преход в Европа и Централна Азия. Устойчивото търсене на хранителни стоки, проблемите, създадени от климатичните промени, и ниските запаси допринасят за тази тенденция.

Припомняме, че ООН предупредиха, че покачването на цените на петрола, развитието на биогоривата и редица други фактори предопределят възникването на световна продоволствена криза.

Oколо 1 млрд. човека по света трябва да разпростират разходите си до $1 на ден в настоящия момент. Ако храната поскъпне с 20% (на места този процент е много повече), над 100 млн. души ще са в безизходица.

В някой държави, този незначителен на пръв поглед процент може да нулира правителствените програми за борба с глада, предприети през последните няколко десетилетия. Всичко това води до социални напрежения, а хранителната криза през 2008 г. може да се превърне в ново световно предизвикателство, наскоро заяви Жозет Ширан директор на Световната продоволствена програма (WFP) към ООН пред сп. The Economist.

Източник: БНР