Годишно общо събрание на акционерите на “Българска фондова борса–София” АД приключи току-що без изненади, съобщават източници на Profit.bg.

Всички първоначални предложения от Съветът на директорите на БФБ по дневния ред на събранието са били приети.

От СД е освободен Пламен Георгиев по негова молба, а е избиран Иван Такев като нов член при условие, че бъде одобрен от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор.

Прието е решение за разпределение на тантиеми за борда на директорите, което е част решението за разпределение на печалбата на дружеството за 2007 г., която е в размер на 5.25 млн. лв.

Това бе и един от спорните моменти, който бе коментиран от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

„По повод предоставения на акционерите Отчет на СД на БФБ за 2007 г., УС на БАЛИП отчита редица слабости. Отчетени са сериозни положителни резултати като увеличен оборот и приходи на борсата, които според нас обаче се дължат в по-голяма степен на обективни обстоятелства и конюнктура на пазара, отколкото на действията и реализацията на инициативи от страна на БФБ. Констатираме значителна тежест на разходите на дружеството, които не смятаме за оправдани и целесъобразни. Описаните в отчета приоритети и цели пред ръководството на БФБ в бъдеще като развитие на нови пазари и пазарни инструменти, функционална завършеност на механизма на гарантиране сетълмента и приключването на сделки, привличане на нови емитенти и т.н, са обосновани и биха имали благоприятен ефект върху пазара. Същевременно смятаме, че голяма част от тях биха могли вече да са факт при благоприятната за финансите на дружеството ситуация.“, се казва в становището на БАЛИП.

Също така 1/10 част от печалбата в размер на 525 068.26 лв. ще се отнесе за попълване на фонд “Резервен”. От останалата част от печалбата в размер на 4 725 614.37 лв., 50% от нея в размер на 2 362 807.18 лв. се разпределя за дивидент.

От останалите 50% (2 362 807.19 лв.) ще се изплатят тантиеми, като остатъкът след изплащане на тантиемите остава в дружеството и се отнася във фонд “Резервен”.

Нека припомним, че основен акционер в БФБ е държавата, в лицето на Министерството на финансите, от където неведнъж са показвали подкрепата си към управляващите борсата в момента.

Едно от исканията на БАЛИП бе да бъдат освободени от заеманата длъжност всички членове на СД, а Общото събрание да предложи и гласува нови членове на съвета на директорите.

Очаквайте видео интервюта с Виктор Папазов, Бистра Илкова и Радослав Рачев!

*Актуализирана в 13 ч.

Снимка: Бистра Илкова, изпълнителен директор на БФБ и Виктор Папазов, председател на СД на БФБ, от ляво на дясно (Profit.bg)