Кредитната перспектива пред българската банкова система остава стабилна, въпреки че има опасения за бъдещото качество на активите в резултат на бързия растеж на кредитирането и предизвикателните условия за финансиране, които има вероятност да намалят лихвените маржове, според Moody's Investors Service.

Повечето банки показват добри резултати, солидни нива на рентабилност и намаляващи, но стабилни лихвени маржове, както и капиталови нива.

Стабилната перспектива на Moody's относно българската банкова система показва възгледите на рейтинговата агенция за най-вероятната бъдеща посока на фундаменталните кредитни условия в индустрията в следващите 12-18 месеца.

В добавка към перспективата за банковата система. От Moody's също така публикуват и Профил на банковата система на страната.

"Подобряващата се регулаторна и надзорна среда в България и положителния икономически цикъл подкрепят развитието на местните банки. Кредитните институции обаче се сблъскват с нарастващи предизвикателства относно условията за финансиране вследствие както на конкуренцията на вътрешния пазар, така и на нарастващата несигурност на световните финансови пазари. Тя има негативно влияние върху финансовото състояние на техните компании майки и способността им да продължават да насочват средства към българските си подразделения на много ниски цени", според Елена Панайоту, която е автор на докладите.

Въпреки че нивото на кредитното търсене ще остане стабилно и ще продължи да поддържа растежа на местните банки, от Moody's предупреждават, че бързият растеж на кредитирането може да доведе до високо ниво на лоши заеми в системата, както и до икономически спад и нарастващата задлъжнялост на потребителите, което поражда опасения относно бъдещото представяне на тези кредитополучатели.

"Българската банкова система е силно фрагментирана, като по-голямата част от активите са концентрирани в ръцете на големи западноевропейски институции със силно присъствие в Източна Европа. Конкуренцията на пазара е жестока, като всички банки се стремят да увеличат пазарния си дял не само в корпоративния сегмент, но и във високодоходния сегмент на потребителското банкиране, посредством техните бързоразрастващи се клонови мрежи," казва Панайоту.

Активното участие на чужди банки в българската банкова система е довело до натрупването на по-голям опит, по-добро управление на риска, по-добро качество на обслужването и повече продуктови иновации. Все пак има още възможност за напредък по отношение на корпоративното управление и прозрачността, според Moody's. Българските банки най-вероятно ще продължат да получават добра доходност и да поддържат адекватни капиталови позиции.

България е страна, в която банките имат малка подкрепа, според рейтинговата агенция. Въпреки нарастващото значение на банковия сектор, валутният борд, който бе въведен в страната през 1997 г., ограничава способността на централната банка да осигурява директна подкрепа на финансова институция в затруднено положение.