Още 10 години производството на стоки за междинно потребление ще продължи да има доминиращо влияние в България. Това прогнозира Андреа Казини, главен оперативен директор и заместник-председател на УС на УниКредит Булбанк в анализ, посветен на специализацията на производствените сектори на европейския пазар и ролята на България като член на ЕС, представен пред експерти.

Такива стоки са например рафинирани нефтени продукти, изделия от каучук и пластмаси и други. Казини смята, че в същото време ще нараства и делът на високо до среднотехнологични производства - като тези на агрегати за автомобилната индустрия, електрическо, оптично и транспортно оборудване, пише в. "Монитор".

Казини посочи, че България ще трябва да развие нови източници на конкурентно предимство, защото ниската цена на труда има преходен характер. Такъв източник на конкурентно предимство не може да бъде запазен при съществуването на страни като Китай и Индия, смята той.

Според него това е и в противоречие с амбициите на нашата страна за достигане на доходите и стандарта на живот на държавите от ЕС. Експертът смята, че банковият сектор следва да подпомага еволюцията в българската икономика, като насочва все по-голяма част от кредитите си към индустрията за сметка на експозициите в сектора на недвижимите имоти.

След тридесет и една години България ще започне да развива икономика, водена от иновациите. Това означава бизнесът да се конкурира на базата на нови и уникални продукти, а не само чрез цените.

Казини използва в анализа си теорията на американския икономист Майкъл Портър за етапите на икономическото развитие. Според Казини българската икономика сега е в преходна фаза между т.нар. етап на развитие, обусловен от факторите на производство", и "етап на развитие, обусловен от ефективността".

В тази фаза страната ще се намира до 2016 г. В периода 2017 - 2027 г. в България ще се развива икономика, водена от ефективността, което означава, че ще се въвеждат по-ефективни производствени процеси и фокусът ще се премества върху качеството на продуктите и услугите.

Между 2028 - и 2038 г. България отново ще е в преходна фаза, за да може през 2039 година да навлезе в третия си етап на развитие и да има икономика, водена от иновациите. Според Казини България е една от страните, извлекли най-голяма полза от глобалното насочване на капиталовите потоци на Изток.

Той се аргументира с това, че преките чуждестранни инвестиции в нашата страна, сравнени с размера на икономиката, измерен чрез БВП, са едни от най-големите между всички новоприсъединили се пазари в Централна и Източна Европа.

Казини цитира икономическа теория, според която страните и регионите, които първоначално са получавали пасивно външни инвестиции благодарение на конкурентната цена на труда следват модела на страните инвеститори. По този начин, с течение на времето, те губят конкурентни предимства в производството на някои продукти и технологии в отделни сектори и придобиват предимства в други.