Сгради в стил Древна Гърция и Рим в английските имения, причудливи кули и приказни замъци по хълмовете на Германия и Франция- такива странни сгради съществуват из цяла Европа, привличайки и туристи, и купувачи на недвижими имоти. Руският "Ведомости" прави класация на петте най-странни и атрактивни исторически сгради на Стария континент.

1. Домът-колона
В имението Desert de Retz край Париж има общо 17 необичайни жилищни здания, проектирани през XVIII век от Франсоа Расин дьо Монвиле. Сред тях са Китайската къща, Храмът на Пан, Ледената пирамида, Татарската шатра.

Най-интересно обаче е жилището на самия архитект, в което живее до Великата френска революция. То е във формата на счупена дорийска колона. Сградата е четириетажна, като два от етажите са разположени в основата на колоната.

Сградата вдъхновява бъдещият американски президент Томас Джеферсън, който живее в нея по времето, когато е посланик в Париж, за строителството на ротондата в Университета Виржиния. Смята се, че този дом вдъхновява и Мария Антоанета за част от приумиците във Версайската градина.2. Верандата с елените.
Измислицата е на Дадън Хол, в Англия е и в момента се продава за 445 хил. лири. Историческата сграда се е използвала за лятна кухня и представлява сграда с класическа веранда с четири колони и резба с фигури на елени.

Построена е през 1884 г. от семейството на местен магнат, а в момента е притежание на ръководителя на строителна компания Ричард Баунес, който всъщност я превръща в пълноценен дом.

3. Ананасът в Дънмор.

Сградата с 14-метров купол във формата на ананас във Фолкърк, Шотландия и е построена през 1761 г. от четвъртия граф Дънмор (последния британец, управлявал Вирджиния).

Сградата е своеобразна имитация на паладинската вила Ротондата- първият етаж има формата на несиметричен кръст, а куполът има формата на ананас с осем ъгли и многобройни прозорци за осветяване на централната сграда.
4.Орнаменти по хафверка.

Това е последният дом на мебелиста Карл Юнкер, който се установява в Лемко. Сега това е една от забележителностите на града, с уникалните си фигуративни и орнаментални мотиви по вътрешната и външна страна на таваните, стълбите, покривите.

Кирпичът, който единствен не е част от тази странна бродерия, е боядисан в жълто, синьо и бяло.

Излишно е да се обяснява, че мебелите в тази къща не отстъпват по изобретателност.5. В името на прогреса
.
Sway Tower, създаден от Андрю Петерсън през 1886 г., е една от първите сгради от неармиран бетон.

Петерсън създава дома си с идеята да докаже, че бетонът може да се използва за строителството на високи сгради. Строителството продължава 5 години. Височината на сградата е 68 м, 13-те етажа са съединени със стълба с 400 стъпала.
Кулата е реконструирана през ХХ век и превърната в хотел.