Инвестиционната активност в ЦИЕ е намаляла до 5.9 млрд. евро през първата половина на годината, което е спад от 14% спрямо същия период на 2007 г и 24% спрямо втората половина на изминалата година.

Транзакциите са станали по-бавни и по-трудни. Една от причините за това е, че банките са затегнали политиката си по отпускане на заеми.

Броят на покупките намалява, тъй като листнатите компании страдат от обезценяването на акциите си. Сред причините за забавяне на инвестициите са още и липсата на свободен капитал, лошите перспективи пред световната икономика и несигурността на пазара, като цяло.

Малкият брой транзакции на пазара на имоти водят до несигурност около политиката на определяне на цените, или иначе казано, между очакванията на купувачите и продавачите.

В сравнение с цялостната инвестиционна активност в Европа обаче, можем да кажем, че активността в ЦИЕ през първата половина на годината е била сравнително висока.

В сравнение със същия период на миналата година, общите инвестиции в Европа са спаднали с 49% през първите шест месеца на годината, до 63.4 млрд. евро. Инвестициите в имоти в ЦИЕ в момента представляват 9.3% от общите за континента. Това е значително над нивото от 2007 г. (6%).

Профилът на инвеститорите в региона се е променил. Днес те са все по-взискателни към качеството и местоположението на имотите, се казва в доклад на CB Richard Ellis, обхващащ десетте най-важни имотни пазара на ЦИЕ – България, Хърватска, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия и Украйна. Като под Централна Европа се разбира Чехия, Унгария, Полша и Словакия, а под Югоизточна Европа се има предвид България, Хърватска, Румъния и Сърбия. Русия и Украйна фигурират в доклада като Източна Европа.

Българският имотен пазар отчита силно полугодие с около 20 сделки на стойност над 745 млн. долара – около 85% от всички инвестиции за 2007 г и с 29% повече, сравнено с първата половина на 2007 г.

Повече от половината инвестиции са извършени от български компании. Силно се развиват сегментите на офис и търговски площи.

Като цяло са инвестирани 5.9 млрд. евро в институционални имоти в ЦИЕ през първите шест месеца на годината. Това е с 14% по-малко от първата половина на 2007 г., но с 22% повече от 2006 г.

До 2005 г. инвестиционната активност в региона се доминира от Централна Европа. Днес тези инвестиции са разпределени както следва: Централна Европа (31%), Югоизточна Европа (34%) и Източна Европа (35%).

По-голямата част от инвестициите са концентрирани в столиците на държавите (74%), като най-популярен е сегментът на търговските центрове.

Най-голямата част от инвестициите в ЦИЕ са насочени към офис площи и търговски имоти. През първата половина на 2008 г. офис площите са привлекли 34%, а търговските имоти 32% от всички инвестиции. Тези цифри значително се различават от средните за Западна Европа, където около 50% от общия оборот се пада на офис сегмента. Инвестициите в логичности площи, като цяло, изостават в ЦИЕ.

Общият размер на инвестираните средства в институционални имоти в ЦИЕ от 2003 г. досега е малко над 45 млрд. евро. Полша е на първо място по този показател, а Русия наскоро измести Чехия от второто място. Румъния бързо набира скорост – на страната се падат 10% от всички инвестиции за 2007 г., с което тя заема пето място. Следват Унгария и Украйна.

Инвеститорите търсят нови възможности за печалба – около 5% от сделките тази година са за популярните в САЩ и Великобритания leaseback сделки (след като купува даден имот, купувачът го дава под наем за дългосрочен период обратно на продавача). За първите шест месеца на годината в такива сделки в региона са инвестирани около 291 млн. евро.

Трансграничните инвестиции намаляват, в сравнение с предишни години. Около 82% от всички покупки са извършени от чужденци.