Най-голямата швейцарска банка - UBS AG, отчете загуба в четвърто поредно тримесечие, вследствие на намаления на стойността на активи и разходи по сключването на споразумение по разследване за продажбата на дългови книжа с дълъг матуритет в САЩ, предава Bloomberg.

Нетната загуба на банката възлиза на 358 млн. швейцарски франка (329 млн. долара) във второто тримесечие, в сравнение с печалба от 5.55 млрд. франка, отчетена за същия период година по-рано. Осреднената прогноза на 14 анализатори, интервюирани от Bloomberg, беше за 281 млн. франка загуба. Печалбата беше намалена благодарение на данъчни кредити в размер на 3.8 млрд. франка.

Банката планира да раздели бизнес подразделенията си в три автономни звена. CEO-то на финансовата институция Марсел Ронер е поставен под натиск да ограничи загубите, да свие инвестиционната банка и да намали пораженията върху бизнеса с управление на богатството, който е най-големият в света. Богатите клиенти са изтеглили от банката 17.3 млрд. франка – повече, отколкото са внесли през второто тримесечие. Стойността на тегленията надхвърля тази на вноските за първи път от почти осем години.

Подразделенията за управление на богатството на UBS, които са управлявали 1.84 трлн. франка в края на март, са привличали средно по 37.9 млрд. франка във всяко тримесечие на миналата миналата година.

Акциите на UBS са се обезценили с 50% от началото на годината. Банката е и четвъртият най-голям губещ в индекса Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index, съставен от 71 компании.

Ронер и председателят Петер Кюрер обявиха планове за съкращаването на 5 500 служители, включително 2 600 в подразделението за търговия с ценни книжа.

Неудачен залог на UBS на щатския ипотечен пазар доведе до намаления на стойността на активи на банката за повече от 38 млрд. долара в деветте месеца преди март и 25.4 млрд. франка нетни загуби. Това е и най-голямата загуба, отчитана от банка досега. UBS набра повече от 30 млрд. франка от акционерите си и от инвеститори от Сингапур и Близкия Изток, за да попълни капитала си.

Мениджмънтът на UBS също така се бори с регулаторни разследвания в САЩ. От банката обявиха миналата седмица, че ще закупят обратно дългови инструменти с дълъг матуритет (auction-rate securities) на стойност до 18.6 млрд. долара и че ще заплатят глоби на стойност 150 млн. долара. Това е и най-голямото споразумение в САЩ по разследване, свързано с продажбата на подобни ценни книжа.

В САЩ UBS също така е разследвана дали е помагала на клиентите си да укриват данъци.