Най-голямата застрахователна компания в САЩ по активи - American International Group Inc (AIG), може да набере допълнителни 20 млрд. долара в най-лошия случай, за да смекчи намаленията на стойността на активи, свързани с високорискови заеми, според анализатора на Sanford Bernstein Тод Болт, предава Bloomberg.

Капиталът може да е нужен, ако CEO-то на AIG Робърт Уилъмстед реши да се справи с притежаваните от компанията активи наведнъж, като продаде инвестициите, свързани с високорискови заеми на загуба и закупи ценни книжа, свързани със суапове за осигуряване срещу кредитен риск, които е продала на инвеститори, според Болт.

AIG отчете загуби в три поредни тримесечия, намалявайки стойността на суаповете с около 25 млрд. долара. Договорите, които предпазват инвеститорите от загуби от инструменти с фиксирана доходност, са гарантирали 441 млрд. активи към края на юни, включително ценни книжа, свързани с високорискови ипотеки на стойност 57.8 млрд. долара.

Изглежда, че 20-те млрд. долара ще бъдат максималната допълнителна сума, която инвеститорите ще трябва да платят, за да може AIG да продължи да оперира на настоящия пазар с много голяма вероятност за успех, казва Болт.

Акциите на AIG са се обезценили с 62% от началото на годината. Цената на книжата на застрахователя падна на 7 август с най-много в публичната история на компанията, която започва през 1969 г., след като от AIG намалиха стойността на активи за повече от 11 млрд, долара и обявиха, че не изключват набирането на още капитал.

Застрахователната компания набра 20.3 млрд. долара през май. Много е трудно да се предскаже дали AIG ще има нужда от допълнителен капитал, каза Вилъмстед на 7 август.

Вилъмстед, който зае поста през юни, е поел обещание да изготви преглед на компанията до 25 септември, който да помогне да я превърне отново в печеливша.

От Standard & Poor's намалиха през май кредитния рейтинг на AIG с едно ниво до AA-, което е четвъртата най-голяма инвестиционна степен, след като компанията отчете рекордна загуба в размер на 7.81 млрд. долара за първото тримесечие.

Може да последва и ново намаление на кредитния рейтинг, ако финансовите резултати на компанията не се стабилизират до третото тримесечие.