Експерти установиха номиналната стойност на златния олимпийски медал. Тя е 216 долара, тъй като медалът е направен почти изцяло от сребро и съдържа само 6 гр злато, необходимо за покритието му, съобщава MarketWatch. Самият медал тежи 150 гр.

Любопитното при медалите на Олимпиадата в Пекин е, че освен злато и сребро, те съдържат и покритие от нефрит, чиято стойност е трудно да се оцени, доколкото полускъпоценният камък не се търгува на борсите.

Спортистите, които искат да продадат медалите си, обаче могат да направят това на доста по-висока цена от номиналната.

През 2004 г. полската плувкиня Отилия Йедрейчак продаде златния си медал от Олимпиадата в Атина за около 83 хил. долара на благотворителен търг в полза на децата, болни от левкемия. Сребърен медал от Олимпиада пък е изложен в eBay със стартова цена 8 хил. евро.

Всъщност златото излезе на Китай милиарди долари, след като в четирите години между двете Олимпиади металът поскъпна двойно и по ирония Пекин има изключителен принос за това. Общият брой на медалите е 6 хил., като 2 хил. от тях са златни.

Производството им започва значително по-рано от Игрите. Практически то не може да надвиши 10 броя на ден. За настоящата Олимпиада златните медали бяха изработени от BHP Billiton Ltd. Самото злато е от чилийското златно находище Escondida

За направата на медалите бяха използвани още 1.34 тона сребро, и 830 кг. мед.