Секторът на търговските имоти в световен мащаб се намира в патова ситуация, след като преките инвестиции в него отчетоха спад с 41% през първото полугодие на 2008 г. до 236 млрд. долара, показва изследване на Jones Lang LaSalle, цитирано от РИА Новости.

Обемът на инвестициите е спаднал почти до нивото от 2005 г., което според анализаторите се дължи на промените в условията за отпускане на кредити и същевременно отказ на продавачите да намалят цените.

Не на последно място рязкото забавяне на растежа на световната икономика кара инвеститорите да бъдат предпазливи. "Независимо от това, че инвеститорите със собствен капитал все още проявяват активност, те действат много избирателно. Търсят пазари с по-ниска прозрачност и висок ръст като тези в Латинска Америка, Централна и Източна Европа, както и в Азиатско-Тихоокеанския регион", коментират експертите.

Най-силно засегнати са развитите пазари в Европа, където обемът на инвестициите за първото полугодие на 2008 г. възлиза едва на 53 млрд. евро, т.е. с 50% по-малко, отколкото през аналогичния период на миналата година. Общият обем на инвестиции за периода в Европа възлиза на 106 млрд. долара.

Сравнително устойчиви се оказват пазарите в Белгия, Холандия и Испания, които отбелязват ръст в доларово изражение, както и тези в Централна и Източна Европа, подкрепени от силния пазар в Русия и растящата активност в Румъния.

Спадът на обема на сделките в световен мащаб обаче не променя тенденцията към инвестиране в чужбина. Трансграничните сделки са 45% от общия обем.

Jones Lang LaSalle прогнозира спад на инвестициите в търговски имоти през 2008 г. в световен мащаб с най-малко 35% спрямо 2007 г.