За състоянието на имотния пазар у нас, вариантите за развитието му в близко бъдеще и наблюдава ли се преориентация към друга група клиенти, различна от западните такива, разговаряме с Атанас Гаров, управляващ директор в Colliers International:

Г-н Гаров, усеща ли се ефектът от забавянето на икономиката на Запад върху пазара на недвижими имоти у нас?

Ефектът от забавянето е отдавна в България, но въздействието му не е върху всички сегменти от пазара на недвижими имоти. Също така някои наши пазари реагираха с корекция преди забавянето в Еврозоната - например ваканционните жилища.

Все пак в настоящите условия много от пазарните сегменти се развиват добре. Отдаването на търговски центрове, офисните пазари, логистичните имоти.

Може да се твърди, че в пазарни ниши, в които сделките са между предприемач и краен клиент, няма много смущения от кризата (с изключение отново на ваканционните жилища).

Единствената ниша, която беше директно засегната от световните трендове, е инвестиционният пазар. В момента има забавяне на оборота сделки, както и ценова корекция.

Все пак това е пазар, който директно зависи от външни за страната ни фактори. За това пък ниши като търговски площи, офиси и логистика, в известна степен и жилища, зависейки от вътрешно търсене, все още се развиват с минимално засягане от рецесията.

Започнаха ли продажбите у нас на жилища от чужденци?

Colliers няма дейност в продажби на ваканционни жилища (където чужденците имат най-много имоти) и за съжаление, не можем да коментираме.

Какъв е оптимистичният, реалистичният и песимистичен вариант върху сектора на недвижими имоти, предвид опасенията от рецесия сред водещи страни в Еврозоната?

Оптимистичен: в рамките на следващото тримесечие основните лихви в Еврозоната спадат до предишните си нива. Обемът от сделки на инвестиционния пазар се покачва значително, което засилва още повече продажбите до крайни клиенти.

В рамките на няколко години с такива темпове недвижимите имоти може да започнат да прегряват отново, но този път на ниво крайни потребители, а не инвеститори. Което може да доведе до нов цикъл.

В този смисъл, сегашната световна рецесия е здравословна - обикновено добрите проекти не я забелязват и се отсяват играчите с опит и умения.

Песимистичен: Лихвите се запазват дългосрочно на настоящите нива. Подобно на dot-com бума интересът и капиталите се насочват към други сектори, например алтернативно електропроизвеждане (вятърни, соларни паркове, био маса и т.н.), както и земеделие.

Има ли преориентация на компании от сектора към друга група чужди купувачи, различни от западните такива?

На този въпрос може да се отговори в две насоки - от гледна точка на ваканционните имоти и инвестиционните имоти. И в двата случая има преориентация.

При ваканционните имоти се забелязва интерес от страна на руски купувачи. При инвестиционните имоти, поради спада на обема, все още не може да се твърди за реална преориентация, но в България и региона (Югоизточна Европа) наскоро навлязоха интереси на компании от Близкия изток.

Още по темата:

П. Славов: Ръстът на кредитирането е в границите на нормалното

Ръстът на финансовото посредничество ще се ограничи

Сценарият за икономически растеж е по-вероятен от този за рецесия в България

Сн.: Атанас Гаров, управляващ директор в Colliers International (Profit.TV)