Новата нормативна мярка в Италия, която премахна плащането на т. нар. данък апартамент, или общинската такса върху недвижимата собственост, предизвика бум на фиктивните разводи в някои градове. Премахването на таксата е валидно само за първия апартамент, притежаван от дадено семейство.

Многобройни съпрузи от фиктивно разделени семейства местят масово жителството си в градове, известни като места за луксозен туризъм. Особено разпространен е този феномен в скъпите курорти на Лигурия - Рапало, Санта Маргерита Лигуре, Портофино.

По този начин, ако семейството притежава вила в курорта, тя започва да се води като дом само на единия от „разделените“ съпрузи, а апартаментът в Милано или Торино пък се води като първи апартамент за другия от съпрузите. По този начин семейството, плащало досега висока общинска такса за собственост върху вилата си, която е била втора собственост, вече не дължи нищо на кметството.

Средната годишна такса в Санта Маргерита Лигуре е между 800 и 1500 евро. На всичкото отгоре, разделяйки се, съпрузите имат възможност да се възползват и от намаление в ДДС, което за мнозина означава спестяване на суми между 50 хиляди и 100 хиляди евро годишно.

По-ниски стават и тарифите за водата и тока, а освен това и паркингът е гарантиран и безплатен. Спадат и университетските такси за децата на разделените родители. Ако пък семейната двойка е имала само един дом, то единият от „разделените“ съпрузи, който реши да купи апартамент и за себе си, плаща много по-ниска такса за държавния регистър. Тя намалява с 5%, така че, ако апартаментът струва 400 хиляди евро, се плащат 12 хиляди, вместо 32 хиляди евро.

Или с други думи, разводите в Италия се превърнаха в бизнес. В случаите обаче, когато любовта свърши наистина, сметките за двамата съпрузи излизат наистина солени заради изключителното усложняване и оскъпяване на бракоразводното дело.

Източник: БГНЕС