Брокерът Жером Кервиел, обвиняван от френската банка Societe Genarale, че й е нанесъл загуби за милиарди евро посредством неоторизирани транзакции с ценни книжа, се появи днес в съда, заедно с бившия си съратник Томас Мугар, предава Reuters.

Облечен в черен костюм, Кервил е отказал коментар пред журналистите, след което е влязъл в парижкия финансов съд. Мугар е пристигнал по-рано, отделно от Кервиел.

Societe Generale обяви 4.9 млрд. евро загуби на 24 януари, които, според банката, са вследствие на неоторизирани сделки, сключвани от Кервиел, който по това време е младши брокер в банката.

Кервиел беше освободен от затвора през март, след като обжалва задържането си, но остава обект на разследване по обвинения в злоупотреба с доверие, незаконно проникване в компютърната мрежа на банката и фалшификации.

Кервиел признава за натрупването на неоторизирани търговски позиции, които той е отворил, но твърди, че супервайзорите му трябва да са знаели за това, което върши.

Миналия месец от Парижката прокуратура обявиха, че Мугар е разследван за съучастничество в аферата. Адвокатката на Мугар отрича каквото и да било закононарушение от страна на клиента й.

Аферата Кервиел се счита за най-лошия скандал от подобен род в света, засенчвайки загубите в предишни скандали като този, в който сделките на Ник Лийсън довеждат до краха на британската търговска банка Barings Bank през 1995 г.