Огромният успех на спа центровете в целия свят може би се дължи на това, че те помагат на дамите да водят вечната битка с възрастта.

И някои спа курорти наистина знаят как да вадят пари от тази битка – инжекции с ботокс за 500 долара (бърза процедура, която може да бъде направена в обедната ви почивка), ексфолиране на лице по специална технология, използваща диамантени частици (на стойност между 75 и 200 долара, в зависимост от продължителността на процедурата) и какви ли не други глезотии.

Приходите на спа центровете в Европа за 2007 г. възлизат на 18.4 млрд. долара, формирани от общо 47.9 млн. посещения, сочат данни на SpaFinder.

Списание „Форбс“ класира десетте най-добри спа центъра в Европа. В подреждането са включени луксозни места, в които са измислени най-невероятни предложения, за да бъдат привлечени богатите клиентки. В Terme di Saturnia Spa and Golf Resort в Сатурния (Италия) при влизане в центъра на всяка гостенка се изготвя оценка на биологичната й възраст от екип експерти, които преценяват всичко - от здравния картон на клиентката до гъвкавостта на тялото й, настроението й, паметта й и др. След което се изготвя индивидуална програма съобразно нуждите на всяка посетителка.

Кои са десетте най-добри спа центъра в Европа? Според “Форбс” това са (класацията не е по скалата от 1 – 10, а всеки един е лидер в определена област):

Capri Palace Hotel and Spa в Капри, Италия – най-добър за оформяне на крака

Тук се концентрират над грижи за краката. Процедурите включват терапия с кал и водни бани за подобряване на кръвообращението и лекуване на разширените вени.

Spaciomm в Барселона (Испания) – най-добър дизайн

Центърът се намира в Хотел Омм в Барселона и печели първо място за дизайн, благодарение на модерното комбиниране на дърво, желязо, камък и коприна в целия му инетриор. Естествено, и процедурите са на световно ниво – предлагат се аюрведически масаж, пилатес и др., като се използва само собствена линия продукти.

Cinq Mondes Spa в двореца Beau Rivage в Лозана (Швейцария) – най-добро спа-меню

Този център има най-дълъг списък с услуги, които впечатляват дори експертите, до които се допитва “Форбс”, с опции като различни вариации на японска вана с цветя, аюрведически масаж и ритуали от различни краища на света.

Vigilius Mountain Resort and Spa в Южен Тирол (Италия) – басейни

Басейните с невероятни размери обикновено са запазена марка на курортите край океана, но този спа център първи изключение. Огромният басейн има изглед към планините на Южен Тирол, предлагат се процедури като масаж с планински билки и ексфолиране с продукти като тиролски ябълки и планински мед.

Serenity Spa в Дуръм (Англия) – най-добър за тийнейджъри

В този спа има специални процедури за младежите на възраст от 13 до 16 години.

Barnsley House в Глаучестър (Англия) – най-добри цялостни процедури

Тук се набляга на цялостни процедури като масаж на ръцете с розово масло и ексфолиране на кожата на ръцете, последвани от маникюр. Почти всички терапии се извършват с козметика на REN – британска марка, известна с това, че не съдържа абсолютно никакви вредни химикали. Сред редовните клиентки са Кейт Мос и Елизабет Хърли.

Mavida Balance Hotel and Spa в Залцбург (Австрия) – номер едно за освобождаване от стреса

В Mavida се концентрират над процедури за релаксация, процедури за подобряване на кръвообращението и лекуване на проблеми като безсъние и други произтичащи от стреса на съвременния живот.

Хотел Four Seasons George V в, Париж (Франция) – най-добра процедура

Процедурата, която грабва очите на експертите тук се нарича “ Vision of Beauty”. Тя трае цял ден и включва ексфолиране на цялото тяло, кола маска на цялото тяло, маникюр, педикюр, прическа, масаж и накрая пълен вечерен грим. Сервира се и изискано меню.

Blue Spa в Мюнхен (Германия) – най-добри масажи

Тук се предлагат масажи с най-голямо разнообразие от масла и техники, някои се извършват от двама масажисти едновременно.

Terme di Saturnia Spa and Golf Resort в Сатурния (Италия) – най-добри подмладяващи процедури

Забавянето на времето е основна цел на персонала тук. Както вече посочихме, на всяка гостенка се изготвя оценка на биологичната й възраст от екип експерти, които оценяват всичко - от здравния картон на клиентката до гъвкавостта на тялото й, настроението й и паметта й. След което се изготвя индивидуална програма съобразно нуждите й.