Марсилия ще бъде европейска столица на културата през 2013 г. Тя ще споделя тази титла със словашкия град Кошице.Според новите правила домакините на това събитие са две страни-членки на Европейския съюз. Ето защо Франция ще сподели събитието със Словакия.

Словашкото правителство очаква с нетърпение случая, в който ще му се отдаде да представи пред света не само града, но и страната си. По този повод Жаклин Пако от Европейската комисия, която отговаря за европейските културни програми заяви за РФИ: “Поводът е чудесен катализатор за развитието на даден град. Преди всичко, катализатор в културно отношение, тъй като събитието предполага “възкръсване” на културния живот в града. Започва да кипи и усилена работа с различни артисти, както и с европейските институции.

Поводът е катализатор и по отношение на икономиката. Откриват се работни места, правят се многобройни инвестиции. Променя се самият имидж на града, така че да привлича повече туристи. И накрая, катализатор в социално отношение, тъй като събитието изисква силна мобилизация.

Казано накратко - инициативата “европейска културна столица” е чудесен инструмент за развитието на града и предоставя рядката възможност културната му политика да бъде преосмислена. Ето защо смятам, че дори градовете, които ще загубят състезанието и няма да станат европейска столица на културата през 2013 г. все пак ще излязат победители.

Те ще получат възможността да преосмислят културната си политика и да изградят успешна стратегия за дългогодишно развитие. Колкото до това дали европейските столици на културата ще се възползват още дълги години от създадената динамика, мога да кажа само едно – зависи от самия град.

Някои градове имат по-голям капацитет от други. Но със сигурност това е един от основните критерии в състезанието – дългосрочното развитие на града. Всички градове са различни. Всеки град може да познае различен успех или пък да претърпи евентуален крах.

Всички помним Лил, който стана европейска столица на културата през 2004 г. Това беше невероятен успех за града, а и за Франция и всички ще запазим Лил в спомените си като европейска столица на културата. Лил е пример за всички френски градове, които в момента се състезават за титлата. Формулата за успеха се измерва в равновесие между политическата и локалната подкрепа, качеството на културата в града и икономическата подкрепа – защото няма как – всичко това не би било възможно без необходимите средства.”

Източник:БГНЕС