Руското електронно издание Prian.ru състави рейтинг по популярност на основните дестинации за руските инвеститори в недвижими имоти на базата над 400 хил. търсения в Интернет-каталози за недвижими имоти.

Без никакви изненади България заема първо място по цялостна популярност (15.16%), макар че проучването отхвърли твърденията, че всеки втори руски купувач се е насочил към нея. Все още интересът е насочен основно към Черноморските курорти и значително по-малко към зимните и спа-курортите.

Финландия заема второ място (7.78%), най-вече заради географската близост. Интересът е насочен най-вече към отделните къщи, на които много руснаци гледат като на европейска вила за почивните дни. От там следва повишеното търсене в граничните райони.

Трета е Германия (7.27%), чието "тайно оръжие" е сигурността. В нея не се очаква нито бурен ръст, нито срив на цените. На много инвеститори закупуването на жилища и офиси в нея осигурява сериозни печалби.

Очевидно кризата в сектора на недвижимите имоти не лиши от привлекателност Испания (6.5%), която се нарежда на четвърто място. Основна цел на покупката остава отдаването под наем.

Най-неочаквано САЩ се нареждат на пето място (5.09%), като интересът към страната дори се е повишил. Повечето руски инвеститори са оптимистично настроени за бъдещето на пазара и използват спада, който отчита той отчита в момента.

България остава на първо място по търсене на самостоятелни къщи (23.84) и апартаменти (24.77%). Тя отстъпва на Финландия по търсене на парцели, като показателите за двете страни са съответно 21.43% за Финландия и 19.34% за България.

Най-високо е търсенето на търговски недвижими имоти в Германия (14.3%), следвана от България (9.3) и Чехия (8.01%).