Проблемите с финансирането на проекти на пазара на недвижими имоти в Русия заради финансовата криза могат да доведат до оцеляването на единствено най-големите предприемачи, заявиха пред РИА Новости представители от няколко строителни компании.

Трудностите около осигуряването на финансиране на строителни проекти, бяха усетени още през пролетта на тази година, когато се разбра, че ипотечната криза в САЩ и влиянието й върху световната икономика не са подминали и страни като Русия.

С настъпващата есен, във връзка с кризата, не малко големи играчи на руския пазар на недвижими имоти взеха решение за промени в бизнес-стратегиите си. Например компанията Система-Галс планира да разпродаде почти една четвърт от портфейла си. С парите от продажбите тя планира да покрие кредитите си и да финансират останалите си проекти.

Компанията Mirax Group съобщи за замразяване на всичките си проекти, намиращи се в стадий на етап на предпроектна разработка.

„Днешната ситуация бих определил като истинска криза. Само най-големите играчи ще я преживеят, тези, които реализират добри проекти и разполагат със собствени средства, защото инвестиционният пазар днес е нулев – липсват и ще липсват инвестиции,“ отбелязал търговският директор на AFI Development Михаил Суботин.

С него е съгласна и ръководителят на пресслужбата на ПИК Наталия Коновалова. Тя смята, че ако до голяма степен финансовата криза не засегне големите строителни предприемачи, то за малките играчи ситуацията „е значително по-сложна.“

„За тях, ако ситуацията около финансирането на проекти в близко бъдеще не се подобри, едва ли ще има друг изход освен да излязат от пазара,“ предполага представителят на ГК ПИК

Генералният директор на компанията ДС Риэлти, част от ГК ДОН-Строй, Тимур Баткин коментира, че проблеми ще има преди всичко за онези предприемачи, чиито бизнес е основан на дългосрочно финансиране със значително привличане на банково финансиране.

В същото време се оказва, че затруднения възникват и при големи компании, с дълга история на пазара.

„Заемното финансиране поскъпна със средно 5-6%, а някои банки дори спряха да финансират строителни компании,“ съобщил Иван Слепцов, директор връзки с обществеността на Главстрой. - „Към момента в Русия има на практика две банки (ВТБ и Сбербанк), които финансират инвестиционни проекти, а масовото строителство на жилища се нуждае от постоянно „захранване“, защото предприемачите се нуждаят от това дългосрочно финансиране", пояснил той.