Град Генуа е рекордьор в Италия по брой на изоставените коли по улиците, съобщи седмичникът Corriere Magazine.Само през първите шест месеца на годината в града са били намерени 2500 изоставени автомобили, докато през предишното шестмесечие този брой е бил 1800. Това е много повече от броя изоставени коли в далеч по-многолюдните Милано и Рим.

Властите обаче не могат да обяснят защо това е така. Феноменът с масово изоставяните по улиците на Генуа коли принуди кметството да се захване със специално разследване по случая, но въпреки това липсват достоверни обяснения. Според една от хипотезите големият брой захвърлени коли е следствие от факта, че Генуа е пристанище. Много от колите са без номера или със заличени номера на шасито.

Броят на захвърлените коли се увеличава особено силно в началото на лятото, когато расте и броят на корабите, поемащи към Африка. Много от имигрантите стигат до Генуа с едва крепяща се кола, която след това изоставят на някоя улица и поемат към Африка, предполагат следователите. Според тях в някои случаи са били откривани и по 40 изоставени коли, които се водят на името на един имигрант от Африка.

Друга теория пък е свързана с прословутото скъперничество на жителите на Генуа, по подобие на тези на Габрово. Предполага се, че много фирми изтеглят от движение старите коли, но не ги дават за скрап, тъй като за това се плаща такса, а вместо това ги захвърлят по улиците. Според италианските медии на много улици в Генуа за една нощ се появяват по десетки стари и счупени коли, които изчезват в рамките на ден, незнайно как. На следващия ден се появяват други десетки. Никой не знае как и с какво биват транспортирани, тъй като повечето от колите са без двигатели.

Изто0чник:БГНЕС