За 18-та поредна година Харвардският университет присъди антинобеловата награда, наречена Шнобелова награда, за най-съмнителни научни достижения, съобщава РБК.

Антинаграда за химия получи изследване на Дебора Андерсън от лабораторията по контрол на раждаемостта към Харвардския университет, която се е опитала да докаже, че "Кока-кола" и "Пепси" могат да се използват като средства за контрацепция. Беше връчена още една антинаграда за химия- този път на тайвански учени, които след проведени експерименти доказаха, че нито една от двете напитки няма спермицидни свойства.

Масимилиано Дзампини (Италия) и Чарлз Спенс (Великобритания) за изследването им върху чипс, показало, че храната е по-вкусна, когато звучи по-добре, получиха награда за хранене.

Наградата за биология взеха група френски учени, опитали се да докажат, че бълхите, които живеят върху кучета, скачат по-високо от тези, които живеят върху котки.

Наградата за мир отнесе Швейцарският комитет по етика в биологията, който поиска закон, който гласи, че растенията имат достойнство и морал и нанасянето на вреди върху тях трябва да е наказуемо.

Дан Ариъли от Университа в Южна Каролина взе награда за проучването му, показало, че скъпите фалшиви лекарства са по-ефикасни от евтините фалшиви лекарства. Заключението на учения е, че колкото по-скъпо е едно лекарство, толкова по-добър ефект от него очакват пациентите.

Астолфо Гомес де Мейо Араухо и Хосе Карлос Марселино получиха приза в областта на археологията с твърдението, че броненосците променят хода на историята като разбъркват археологическите находки.

Японски екип пък ще се радва на за награда за когнитивни науки за откритието им, че плесените в тинята могат да решават ребуси.

В сферата на икономиката "се отличиха" Джефри Милър, Джошуа Тайбър и Брент Джордан за откритието, че екзотичните танцьорки печелят повече, когато са в овулация.

Дориан Раймър и Дъглас Смит за изследването им, което обяснява защо купчина връзки или човешки косми неминуемо се оплита, получиха антинаграда за физика.

Дейвид Симс за труда му, посветен на гаднярите на работното място, взе награда за литература.

Антинобеловите награди се присъждат всяка година от хумористичното научно списание "Анали на невероятните изследвания" и няколко университетски организации от Харвард и Радклиф.

Техен учредител е Марк Ейбрахамс, съосновател и редактор на изданието. През 1991 г. той ги създава с цел първо да разсмее хората, а после да ги накара да се замислят. Ако не бяха тези престижни отличия, някои от най-странните научни изследвания щяха да потънат в забвение.