Германските банки възнамеряват да поискат заедно помощ от държавата, за да избегнат изпадането в суматоха и излагане на показ на затрудненията на една или друга институция, разклатена от финансовата криза, съобщава в германското сп. "Фокус" в броя си, който ще излезе на 20 октомври.

В петък германският парламент прие план на стойност 480 млрд. евро за подпомагане на финансовия сектор, даващ възможност на всяка банка в затруднение да се обърне от понеделник за помощ към държавата, отбелязва Франс прес.

В понеделник подобна възможност ще обсъдят частните и регионалните банки, отбелязва "Фокус", позовавайки се на анонимен висш банков служител.

Мартин Блесинг, управител на втората по големина германска банка "Комерцбанк", твърди в публикувано днес интервю във в. "Билд", че банката му ще проучи подробно предложената от правителството програма за подпомагане.

"Проучваме спокойно мерките, за да видим дали могат да ни заинтригуват", посочва Блесинг пред всекидневникът.

В интервю за сп. "Шпигел", което ще се публикува в понеделник, Йозеф Акерман, управител на най-голямата банка в Германия "Дойче банк", заявява, че неговата банка не се нуждае от каквато и да било помощ.

"Бих се срамувал, ако се налагаше да искаме от държавните кризисни фондове", казва той пред "Шпигел".

За днешния брой на друг вестник - "Билд ам зонтаг" - Акерман отбелязва, че правителството не бива да е толкова строго в предписанията си към затруднените банки.

"Колкото по-стриктни са изискванията, толкова по-малко готови ще са банките да поискат помощ", казва той, изказвайки съмнение в възможността да се задължат банките, получили помощ, да ограничат годишната заплата на управителя на 500 000 евро.

"Най-способните, каквито в период на криза са най-нужни, ще си потърсят работа другаде", изтъква Акерман, който се отказа от годишната си премия от няколко хиляди евро.

Очаква се в понеделник сутринта канцлерът Ангела Меркел и нейните министри да уточнят окончателно подробностите и условията за отпускане на публични средства на банките.

От 20 октомври затруднените банки ще могат да поискат или гаранции за краткосрочните заеми (до 36 месеца) от други банки - перо, за което кабинетът е предвидил общо 400 млрд. евро или да кандидатстват за рекапитализация под формата на държавно участие в капитала им, за което Берлин е предназначил 80 млрд. евро.

Източник: БТА