Броят на просрочените заеми в Испания е нараснал близо три пъти през август, следствие на края на бума на строителния сектор и началото на тенденцията на понижение на цените на имотите в страната.

През месеца процентът на просрочените кредити от общия обем е възлизал на 2.5%, или 46.13 млрд. евро, според данни на централната банка.

Стойността им е над три пъти по-висока от тази в размер на 1.07 млрд. евро, година по-рано, а процентът е най-висок от десетилетие насам.

За сравнение месец по-рано – през юли, стойността на влизащите в графата „лоши кредити” е била 40.84 млрд. евро.

Повишението на обема на лошите кредити е отражение, както на кризата в световния финансов сектор, така и на влошаващата се макрообстановка в Испания.

Забавя се темпа на ръст на икономиката на страната, като много от специалистите дори прогнозират, че тя е на прага на рецесия.

Кризата в строителството и имотния сектор принуди много от водещите испански строителни компании да търсят защита срещу кредиторите. Една от тези компании е Martinsa-Fadesa SA.

От друга страна расте и нивото на безработицата в страната, която при ниво от 11% е най-високата сред страните от Еврозоната.

Въпреки, че икономистите определят испанските банки като относително стабилни, здравословното им състояние определено ще се предопредели от продължителността и дълбочината на финансовата криза обхванала Европа, категорични са те.

Испанските банки се отличаваха със значително по-ниски процентни нива на лошите кредити от общите такива през последните години в сравнение с френските и италианските банки например, където процентът преди две години бе около 5 пъти по-висок.

Сред търговските банки обемът на просрочените кредити се е повишил о 15.95 млрд. евро към август, в сравнение с 5.16 млрд. евро година по-рано. Така съотношението им се е повишило до 1.99% от 0.71% година по-рано.

През август на миналата година процентът на просрочените банкови заеми е бил едва 0.84%, а настоящата му стойност е най-високата такава от май 1998 година насам. Месец по-рано процентът е бил 2.22.