Германското правителство иска да ограничи помощта си до 10 млрд. евро на банка в рамките на плана за подпомагането им заради финансовата криза, съобщиха източници, близки до германското правителство.

Германският канцлер Ангела Меркел и министрите от правителството й трябва да заседават тази сутрин, за да вземат окончателно решение за детайлите и условията за отпускане на държавна помощ на банките. Представители на германските банки, сред които и такива на регионални банки, също трябва да проведат заседание днес, а да разгледат предложените мерки. Списание "Фокус" съобщава в днешния си брой, че германските банки планират да поискат съвместно помощта на държавата.

Двете камари на германския парламент приеха спасителните мерки за банките в размер на близо 500 млрд евро и то по възможно най-ускорена процедура. Независимо от това остават доста въпросителни, коментира "Дойче Веле".

Процедурата по одобрението в Бундестага и Бундесрата отне точно пет дни, което е необичайно бързо - нещо повече, това е забележително и досега безпрецедентно, защото по обичайния си път през парламента един закон в Германия обикновено се нуждае от средно 217 дни.

Причината е не толкова в излишна мудност, колкото в това, че редът на парламентарна демокрация изисква текстовете да се обсъждат и представят пред най-различни органи на демократичното представителство. Това, че този път процедурите бяха скъсени до минимум, а някои бяха и прескочени - като например правото на контрол от страна на опозиционните фракции в парламента - предизвика отчасти неприятни усещания сред редица парламентаристи.

Депутатите издадоха нещо като бланко-чек на правителството и се надяват, канцлерката и финансовият министър да са наясно с онова, което вършат. От друга страна оттук нататък те имат намерение отблизо да следят ставащото и да гледат, как точно се прилага законът. Затова беше създадена парламентарна комисия, която ще контролира прилагането на мерките, предвидени в закона.

Защото тъкмо този втори етап е изключително важен за успеха на приетия по спешност закон. Единственото успокоение на парламентаристите е, че в този си път те не са сами - останалите европейски държави следват същия път. Независимо от всичко това е възможно, цялата спасителна акция да не донесе очаквания успех.

Защото добрата конюнктура, която до момента смекчаваше някои неблагоприятни тенденции, постепенно губи сила и скорост и няма да може повече да служи за спасителен буфер. Тъкмо затова може да се очаква, че и политиците, които преживяха една знаменателна за тях седмица на необичайно единодушие, съвсем скоро отново ще започнат да се карат - например по това, как може отново да се напомпа спасителната възглавница на стопанската конюнктура. Това, обаче, е съвсем друга тема.

Източник: БГНЕС