Цената на хеджиране на европейските корпоративни облигации се е повишила до рекордна стойност, на фона на развихрилата се финансова криза и опасенията на инвеститорите от по-нататъшни банкрути на компании.

До голяма степен въздействие за това оказаха и прогнозите на анализатори от водещата немска инвестиционна банка - Deutsche Bank AG, които предричат най-лошата икономическа криза от Великата депресия насам.

Индексът, следящ хеджирането срещу корпоративните облигации, се е повишил с 17 базисни пункта, до 780 пункта. Това означава, че цената за застраховане на корпоративен дълг в размер на 10 млн. долара ще струва около 780 хил. долара.

Кредитните суапове, търгувани на пазарите, се използват за хеджиране срещу неизплащане на дълговете на компаниите по издадените от тях облигации.

Повишение в цената на кредитния суап сочи нарастване на риска за неизплащане, докато намаляването на цената сочи повишаване на инвеститорското доверие.

Тези инструменти станаха изключително популярни през тази година. През март, например, няколко седмици преди банкрута на Bear Stearns, разтревожените инвеститори започнаха внимателно да следят адекватността на котировките не само на акциите, но и на суапите за осигуряване срещу кредитен риск (CDS).

Някои анализатори обаче се съмняват в това, че пазарът на CDS може да се смята за надежден индикатор на финансовото благополучие. Въпреки че неговата стойност се увеличи от 4 трлн. долара през 2003 г. до 62 трлн. през 2008 г., много договори се търгуват в условията на малък обем, недостатъчна прозрачност и склонност към колебания.
Според запознати суапи за осигуряване срещу кредитен риск все по-често се използват не само за хеджиране, но и за спекулации, и затова могат да дадат лъжливи сигнали, особено когато пазарът е в паника.