Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще нараства плавно и вероятно до края на 2009 г. ще стане два пъти по-скъпа от сегашните си стойности. Тя може да достигне до 250 лв. Това прогнозира Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор".

Причината е, че стойностите на застраховката в момента са нереално ниски и всъщност, застрахователите са на загуба. Според нея не може с точност да се прогнозира доколко ще поскъпнат полиците, но резултатите показват огромна загуба от 40 млн. лв. за първите 6 месеца.

Според Агайн няма опасност от монополизиране на пазара, защото по традиция в края на годината се сключват 50% от застраховките, а конкуренцията е много ожесточена. Загубите едва ли ще се компенсира за 3 месеца, смята тя.

Агайн посочи и че не става въпрос за изравняване на цените, например в България с тези в Германия. Според нея нарастването на размера на самите обезщетенията идва и от това, че услугите в автосервиз вече струват много повече, отколкото през миналата година. Затова цената на "Гражданската отговорност" ще бъде увеличена за компенсация на финансовите загуби на застрахователите.

Планува се Единен регистър за пътно-транспортни произшествия, чрез който всеки застраховател ще може да определя индивидуално своята застраховка - в зависимост от това шофьорът колко нарушения има, допълни още Агайн.

Източник: Нова телевизия