Инвестиращите в недвижими имоти британски фондове са отбелязала пето поредно тримесечие с отрицателна доходност за трите месеца до края на септември, посочи изследване на консултантската компания IPD.

За третото тримесечие отрицателната доходност на фондовете е била в размер на 6.8%, докато същата на годишна база е възлязла на минус 24%.

Това бяха и най-лошите резултати за британските компании на годишна база от началото на статистиката, стартирала през 1989 г.

За трите месеца до септември индексът, следящ представянето на всички британски компании, инвестиращи в недвижими имоти, се е представил значително по-зле на годишна база от останалите финансови активи, включително борсовите индекси.

Специалистите обаче припомнят, че в дългосрочен план представянето на фондовете е по-добре от това на индексите. Така например за последните 10 години до септември положителната доходност, извличана от подобен род инвестиции, е възлизала годишно на 9.2% срещу 3.7% за фондовите пазари.

Доходността в дългосрочен аспект е била по-добра и от директните инвестиции в недвижими имоти, донесли на собствениците си средна възвращаемост от 9.1% на година.

Значителна е била разликата между най-добре и най-лошо представящия се инвестиционен фонд, която е варирала от -0.6 до -23.5% през третото тримесечие.

На годишна база тази разлика набъбва до 53.3%, като най-добре представящият се фонд е бил с отрицателна доходност от 1.5%.
До голяма степен слабото представяне на фондовете, инвестиращи в имоти на Острова, се предопределя от кризата, обхванала имотния сектор след десет години на ръст. Спадът в цените на всички видове имоти обезценява портфейлите на фондовете.